Criza cardurilor de credit bate la usa

Joi, 26 Februarie 2009, ora 09:27
2206 citiri
Criza cardurilor de credit bate la usa

Criza din sectorul bancar este in plina ascensiune, ratele somajului ating zilnic un nivel record si sectorul imobiliar se prabuseste sub cutremurul provocat de limitarea creditarii.

Analistii ne pregatesc si pentru alte noi crize. Potrivit acestora, urmatorul val de rautati financiare va fi reprezentat de o criza a cardurilor de credit, informeaza Huffington Post.

In Romania putem observa deja cum bancile au renuntat la campaniile agresive de promovare a cardurilor de credit. Si overdrafturile au intrat la apa.

In locul lor pe toti stalpii vedem materiale promotionale pentru depozite. Depui acum si retragi la toamna a inlocuit vestitul cumperi acum platesti la iarna pentru ca bancile vor sa acopere creditele oferite cu lichiditatile depozantilor.

In conditiile in care potrivit Federal Reserve (FED) in 2009 datoriile americanilor vor ajunge la 951 miliarde de dolari e de asteptat ca si spre noi sa se intinda valul unei noi crize. Cea a cardurilor de credit.

Din cauza ca americanii vor fi fortati de imprejurari sa apeleze la plata pe datorie, o criza a cardurilor de credit este iminenta.

Este un cerc vicios. Oamenii vor plati cu cardul de credit pentru utilitati, mancare si alte servicii, datoriile se vor aduna si se vor ingloda din ce in ce mai mult in datorii.

Desigur bancile nu vor sta cu mainile in san. Vor aplica penalizari, vor taia din dobanzi, vor introduce noi taxe si vor ingropa consumatorii si mai tare din cauza ca acestia nu isi vor permite sa plateasca.

Unele banci au luat deja masuri pentru a intampina un eventual nou val al crizei. Citibank isi avertizeaza clientii din SUA ca daca lasa o singura rata neplatita dobanda lor va creste cu 29.99%.

Alte banci precum Capital One si American Express au ridicat dobanzile cu pana la 6% doar pentru clientii buni platnici.

In aceste conditii bancile vor fi puse in fata unei noi lupte cu creditele toxice. Asemeni ipotecilor, cardurile de credit ar putea sa ne intoarca de unde am plecat.

FED a lansat un pachet de masuri pentru a limita indatorarea. Din pacate aceste masuri nu vor putea fi aplicate pana in 2010 din cauza legislatiei SUA.

#bancar, #card, #criza, #sector, #somaj , #stiri Citibank