Investigatie FBI: hackerii rusi au cauzat Citibank pagube de zeci de milioane

Marti, 22 Decembrie 2009, ora 23:02
1698 citiri
Investigatie FBI: hackerii rusi au cauzat Citibank pagube de zeci de milioane

O filiala americana a Citibank a fost atacata de hackerii rusi iar pagubele sunt estimate de experti la zeci de milioane de dolari, scrie Wall Street Journal.

Sursele – citate sub protectia anonimatului – vorbesc despre implicarea unei cunoscute bande de criminali informatici din Rusia. In cadrul operatiunii au fost atacate sau compromise doua alte computere, din care unul apartine unei agentii guvernamentale americane, ceea ce a si declansat o ancheta oficiala din partea FBI.

Citigroup, care controleaza Citibank, a negat vehement informatia publicata de Wall Street Journal.

“Nu exista nicio problema de securitate informatica, nu avem nici un fel de pierdere, nu sunt clienti afectati sau care sa fi suferit pagube, nici banca nu are nicio pierdere”, a declarat un director al diviziei de securitate si investigatii din cadrul Citigroup.

“Nicio poveste legata de o ancheta FBI privind o paguba de zeci de milioane de dolari la Citibank este pur si simplu falsa”, a spus oficialul. Pe de alta parte, este singurul raspuns pe care il dau bancile atunci cand au probleme de securitate IT.

Wall Street Journal spune ca atacurile informatice asupra Citibank au fost detectate in vara lui 2009, iar banca este vizata de hackeri de mai bine de un an de zile prin diverse metode de atac IT.

Experti in informatica de la Biroul Federal de Investigatii, de la Agentia Nationala de Sercuritate (NSA) si de asemenea de la departamentul american de Securitate Interna (Homeland Security). Sursele spun ca agentiile au colaborat cu specialistii Citigroup pentru a identifica autorii fraudei.

Atacurile informatice sunt din ce in ce mai sofisticate si companiile, dar si institutiile sunt din ce in ce mai amenintate. Presedintele american Barak Obama a declarat ca atacurile cybernetice sunt “cea mai serioasa amenintare economica si de siguranta nationala pe care o au Statele Unite in prezent”.

Obama l-a numit pe un specialist online fost angajat eBay, Howard Schmidt, pe postul de director al departamentului de securitate informatica, agentie nou infiintata tocmai din cauza atacurilor hackerilor.

Atacurile informatice la adresa bancilor sunt foarte dese, mai ales ca unele institutii bancare trateaza subiectul usor si prefera sa negocieze cu hackerii sau sa le plateasca “taxe de protectie” in loc sa investeasca in sisteme IT sofisticate.

Un fost director de securitate IT in cadrul Trezoreriei Bancii Mondiale spune ca bancile si institutiile financiare sunt primele pe lista de atac ale hackerilor. Oficialul a precizat insa ca nu are informatii despre un eventual atac asupra Citibank.

In schimb oficialul a nominalizat Europa de Est ca punctul central al bandelor de infractori informatici, urmata de Brazilia si Asia de sud-est.

Peste 90% din fraudele bancare sunt acum in univesul virtual si nu in sediile reale ale bancilor, a explicat el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#citibank, #hacker, #fbi, #pagube , #stiri Citibank