ACTIUNILE companiilor care nu-si vor mai reveni NICIODATA

Joi, 21 Iulie 2011, ora 18:30
2052 citiri
ACTIUNILE companiilor care nu-si vor mai reveni NICIODATA

Actiunile unora dintre cele mai cunoscute companii din lume nu vor mai atinge niciodata maximele inregistrate in perioada de dinainte de criza. Cu toate acestea, multe dintre ele nu sunt atat de afectate, incat sa nu se mai poata redresa. La polul opus exista, insa, companii care au incasat socuri atat de tari, incat profitul le-a fost grav afectat. Microsoft este un exemplu valabil pentru primul caz, in timp ce Citigroup se incadreaza in a doua categorie.

BP



BP s-a recuperat, dupa dezastrul ecologic pe care l-a provocat in Golful Mexic. Actiunile companiei se tranzactioneaza, in prezent, la 44 de dolari bucata, in comparatie cu pretul de 70 de dolari pe care il inregistrasera in intervalul 2006-2008.

Suma este de doua ori mai mica fata de maximul atins in vremurile bune, de 140 de dolari/actiune.


In timp ce unii analisti erau de parere ca BP va intra in faliment, din cauza exploziei din Golful Mexic, compania si-a revenit surprinzator de repede, dupa ce actiunile au crescut brusc, in ultimul an.

In ciuda masurilor luate de conducerea BP, brandul petrolier a suferit o criza de imagine, scrie Business Insider.

Gap


Actiunile Gap sunt din nou sub valoarea de 19 dolari.

Gap si-a pierdut avansul in fata unor competitori mai agresivi, inca din 1990, cand actiunile se tranzactionau in jurul valorii de 50 de dolari.

Dupa acest moment, valoarea de piata a companiei s-a erodat rapid, iar cand recesiunea a lovit, actiunile s-au scufundat pana la nivelul de 10 dolari pe actiune.

Au reusit, insa, sa recupereze si au inceput sa se tranzactioneze la 20 de dolari pe actiune.

Cel mai probabil, va fi nevoie sa se desprinda de brandurile din portofoliu, care merg pe pierdere, precum Old Navy, Banana Republic si Athleta.

Singura sansa a celui mai mare retailer de imbracaminte din SUA este sa recucereasca piata cu una dintre celelalte marci.

General Electric


Actiunile General Electric se tranzactionau recent la 18,41 de dolari/pe actiune. Valoarea actiunilor a crescut cu 200%, fata de minimele atinse in 2009.

Inainte de 2007, actiunile se tranzactionau la putin peste 40 de dolari/actiune, inainte de criza, in 2008.

La sfarsitul anului 2009, General Electric a incercat sa aplice o noua strategie, respectiv de intregire a pachetului de actiuni NBC Universal, pentru care a platit 30 de miliarde de dolari.

GE vroia sa vanda pachetul intregit companiei Comcast, pentru 30 de miliarde de dolari si sa scape de NBC Universal, pentru ca aceasta inregistrase prea multe pierderi.

Pfizer

Pfizer a inregistrat recent o usoara crestere a actiunilor, in jurul nivelului de 20 de dolari. La sfarsitul anilor "90, actiunile aveau cea mai mare valoare, respectiv de 45 de dolari, ajutate de „interesul consumatorilor” pentru Viagra.

Pfizer, cel mai mare grup farmaceutic la nivel mondial, a incheiat, in luna aprilie 2011, un acord de vanzare a diviziei Capsugel din Statele Unite, producatoare de capsule pentru medicamente, catre fondul de investitii KKR, pentru aproape 2,38 miliarde de dolari.

Grupul american Pfizer a suplimentat rascumpararile de actiuni prevazute pentru 2011, in urma vanzarii, peste nivelul prevazut initial, de 5 miliarde de dolari.

Google

Google a devenit o victima a propriului succes. Investitorii, care se asteptau la o “hipercrestere”, detin acum actiuni la o societate cu o crestere a veniturilor de “doar” 32%, pana la 9 miliarde de dolari, in ultimul trimestru.

Gigantul IT s-a implicat in mai multe proiecte de business ce pareau, cel putin la inceput, afaceri de succes. Sistemul sau de operare Android a castigat o cota de piata importanta, in domeniul pietei smartphone, dar cu toate acestea, nu este inca foarte clar in ce fel Google va monetiza sistemul de operare.

Acelasi lucru este valabil si pentru uriasul serviciul de video-sharing, Youtube.  Potentialul Google de a creste din nou, pana la un nivel “satisfacator” pentru pretentiile investitorilor, depinde de trei lucruri.

In primul rand, ar trebui ca in SUA, cota de piata a Goole sa depaseasca 65%.

Microsoft si Yahoo sunt competitori abili, care nu vor lasa acest lucru sa se intample. Google ar mai trebui sa isi majoreze cota de piata si in China, unde detine, in prezent, o cota mai mica de 20%. In plus, ar trebui ca motorul de cautare sa invinga Baidu, sistemul preferat de majoritatea chinezilor.

Citigroup

Citigroup a fost cea mai mare companie de servicii financiare din lume, construita de finantatorul Sandy Weill. El a fost cel care a reunit, sub un singur acoperis, serviciile bancare de consum, de brokeraj, operatiunile financiare corporate si banca de investitii.

In 2000, actiunile depaseau pragul de 585 de dolari.

In ianuarie 2007, se tranzactionau la un nivel similar, chiar inainte de criza creditelor. Dupa prabusirea Bear Stearns si Lehman Brothers, actiunile Citigroup au cazut pana la 10 dolari.

Guvernul federal a salvat banca, dar nu inainte de a suferi pierderi de zeci de miliarde de dolari. Institutia bancara nu mai are, practic, nicio sansa sa revina la valorile record, de aproape 600 de dolari pe actiune.

Microsoft

Microsoft continua sa fie cea mai mare companie de software, si, probabil, cea mai profitabila din lume. Actiunile aveau o valoare de 60 de dolari, la sfarsitul anului 1999.

Problema pe care o are compania lui Bill Gates consta in faptul ca actiunile nu reusesc sa mai depaseasca valoarea de atunci.

Cand Steve Ballmer a preluat sefia Microsoft in 2000, actiunile se tranzactionau la 27 de dolari.

Microsoft este in continuare extrem de profitabila.

In anul fiscal trecut, compania a avut un profit record de 18.7 miliarde de dolari si venituri de 62.5 miliarde de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#actiune citigroup, #actiune microsoft , #stiri Citigroup