Citigroup plateste 285 milioane de dolari pentru inchiderea unei anchete

Miercuri, 19 Octombrie 2011, ora 19:59
1045 citiri
Citigroup plateste 285 milioane de dolari pentru inchiderea unei anchete

Citigroup va plati 285 milioane de dolari pentru inchiderea unei investigatii a comisiei americane pentru bursa si valori mobiliare (SEC), in care este acuzata ca a inselat investitorii in instrumente financiare garantate prin imprumuturi imobiliare toxice, pariind pe prabusirea acestora.

Divizia Citigroup Global Markets a indus in eroare investitorii in legatura cu obligatiuni garantate prin imprumuturi (CDO), in valoare de circa 1 miliard de dolari, intrucat nu i-a avertizat ca a facut plasamente de tip short-selling (vanzare in lipsa n.r.) impotriva acestor active.

Un trader experimentat in domeniul instrumentelor obligatiuni garantate prin imprumuturi CDO a declarat ca portofoliul "este cel mai bun plasament short-selling din istorie", iar un manager de instrumente financiare garantate prin imprumuturi a spus ca portofoliul "este oribil".

Instrumentele financiare respective au intrat in default in 2007, la mai putin de noua luni de la constituire, provocand pierderi investitorilor chiar daca Citigroup a obtinut 160 de milioane de dolari din comisioane si profituri.

Citigroup a incheiat un acord cu SEC pentru inchiderea investigatiei, dar nu a recunoscut ca ar fi procedat incorect.

Acordul este al treilea incheiat de SEC cu o banca importanta acuzata ca a vandut instrumente CDO, pentru ca apoi sa parieze impotriva acestora.

JPMorgan Chase a convenit cu SEC, in iunie, plata unei penalizari de 153,6 milioane de dolari.

Goldman Sachs Group a acceptat in iulie 2010 o penalizate de 550 milioane de dolari, din aceleasi motive

#Citigroup plata inchidere ancheta , #stiri Citigroup