Costul recesiunii: 10.000 de dolari de persoana

Vineri, 11 Septembrie 2009, ora 23:43
2804 citiri
Costul recesiunii: 10.000 de dolari de persoana

Locuitorii celor mai importante economii din lume sustin "greul" crizei financiare, fiecare dintre ei platind cate 10.000 de dolari pentru iesirea din recesiune.

Valoarea totala a ajutoarelor acordate de guvernele din intreaga lume pana acum se ridica la 10,8 trilioane de dolari, potrivit unei analize a Fondului Monetar International.

Marea Britanie a cheltuit cel mai mult, anume 94,4 la suta din produsul intern brut, adica 2,4 trilioane de dolari, fiind urmata de Statele Unite ale Americii, cu 25,8% din PIB, suma ridicandu-se la 3,6 trilioane de dolari.

Astfel, fiecare britanic a contribuit cu 30.000 de lire sterline, in timp ce fiecare american a fost nevoit sa renunte la 10.000 de dolari, pentru a ajuta bancile sau domeniul productiei si nu numai, potrivit unui calcul al BBC News.

Avand in vedere ca in tarile bogate locuiesc aproximativ 1 miliard de oameni, inseamna ca fiecare locuitor a platit, in medie, 10.000 de dolari pentru salvarea economiei mondiale.

Cele mai bogate state au acordat pachete de stimuli financiari in valoare de 9,2 trilioane de dolari, iar China si alte tari emergente au cheltuit 1,6 trilioane de dolari impreuna.

Avand in vedere ca cea mai mare parte a acestor bani au fost injectati in sistemul bancar, guvernele incep sa ii recupereze, pe masura ce bancile isi revin. Totusi, nu toti banii pot fi recuperati, marjele de profit ale institutiilor financiare fiind mult mai scazute fata de cele dinainte de recesiune.

Cuantificarea pierderilor

Sectorul financiar privat a risipit de patru trilioane de dolari, doua treimi din aceste pierderi fiind suferite de grupurile bancare internationale mari, precum Citigroup sau RBS.

Analistii sunt de parere ca ar fi nevoie de cateva decenii, probabil, pentru ca sistemul bancar sa-si revina complet si sa se reia nivelul de creditare existent inainte de criza, acest lucru rezultand intr-o crestere economica mult mai lenta.

De altfel, economia mondiala se va contracta cu 2,3 procente, in acest an, adica aproximativ 1 trilion de dolari, o pierdere ce ii afecteaza mai ales pe someri.

Daca luam in considerare faptul ca, in mod normal, economia mondiala crestea cu 2 procente pe an, atunci pierderea cauzata de recesiune se ridica la 2 trilioane de dolari.

Pentru a stimula cresterea, guvernele au imprumutat miliarde de dolari. Astfel, datoriile Marii Britanii vor creste de la 600 de miliarde de lire sterline la 1,4 trilioane de lire sterline, in timp ce datorii Statelor Unite se vor dubla, pana la 10 trilioane de dolari.

Aceste datorii vor trebui platite de generatiile urmatoare, in conditiile in care acestea vor avea restrictii in privinta cheltuielilor pe servicii de stat, precum sanatatea sau educatia.

#bani, #cost, #criza, #dolari, #recesiune , #stiri Citigroup