Cum putea fi evitata criza financiara

Vineri, 28 Ianuarie 2011, ora 00:07
1730 citiri
Cum putea fi evitata criza financiara

Criza financiara inceputa in 2008 in Statele Unite, cauzata de esecuri ale reglementarilor guvernamentale, proasta gestionare a companiilor si riscurile prea mari asumate de Wall Street, ar fi putut fi evitata, potrivit unei investigatii a autoritatilor federale.

Comisia care a derulat investigatia a dat vina pentru criza pe doua guverne, pe banca centrala americana (Federal Reserve) si pe alte institutii de reglementare care au permis creditele ipotecare indoielnice, vanzarea excesiva a ipotecilor catre investitori si investitii foarte riscante, avand credite drept garantii.

"Cea mai mare tragedie ar fi sa acceptam refrenul ca nu nimeni nu putea prezice intrarea in criza si, prin urmare, nu se putea face nimic pentru a o preveni. Daca acceptam aceasta notiune, se va intampla din nou", se arata in raportul Comisiei de Investigare a Crizei Financiare, obtinut de The New York Times.

Mai multe institutii financiare sunt acuzate de lacomie si incompetenta, dar, si mai grav, ambele partide politice aflate la guvernare in aceasta perioada sunt criticate.

Comisia a intervievat peste 700 de martori, timp de 19 zile, si va da publicitatii un raport de 576 de pagini, cu declaratiile acestora si alte documente.

Desi parerile sunt impartite chiar si in randul membrilor comisiei - o parte fiind sprijiniti de Partidul Democrat si o parte de Partidul Republican - majoritatea au gasit doi mari vinovati pentru criza: Alan Greenspan, presedintele bancii centrale in timpul "bulei" imobiliare, si succesorul sau, Ben S. Bernanke, care nu a prevazut criza, desi a jucat un rol important in combatarea sa.

Cine a fost de vina pentru criza?

Greenspan este aspru criticat pentru sprijnirea unor dereglari in piata, mai ales in privinta ipotecilor toxice, acest aspect fiind un exemplu de neglijenta, spun investigatorii.

Administratia lui George W. Bush este criticata, la randul sau, pentru "un raspuns inconstient" la criza, deoarece a permis bancii Lehman Brothers sa intre in faliment, in septembrie 2008, dupa ce salvase o alta banca de la prabusire cu putin timp inainte, Bear Stearns, cu ajutorul Federal Reserve. Acest lucru a contribuit la "nesiguranta si panica din pietele financiare", se arata in raport.

Ca si Bernanke, secretarul Trezoreriei din vremea lui Bush, Henry M. Paulson, a estimat in mod gresit, in 2007, ca prabusirea pietei de subprime va fi controlata.

Nici democratii nu au scapat de mania investigatorilor. Potrivit acestora, decizia luata in anul 2000, in ultimul an al mandatului lui Bill Clinton, de a lasa nereglementata piata derivatelor over-the-counter, un instrument financiar exotic, a reprezentat "momentul cheie pentru indreptarea spre criza financiara".

Lui Timothy F. Geithner, presedinte al Federal Reserve Bank of New York in timpul crizei, in prezent secretar al Trezoreriei, i se reproseaza ca a ratat indiciile privind crizele din cadrul Lehman si Citigroup, desi admit faptul ca nu era direct responsabil de supravegherea acestora.

Niciunul din fostii sau actualii oficiali citati in document nu au dorit sa comenteze.

Citeste continuare pe Ziare.com

#criza financiara, #banca centrala americana, #evitare criza financiara , #stiri Citigroup