Economia lumii este amenintata in 2007 de marile socuri

Joi, 11 Ianuarie 2007, ora 05:55
961 citiri

Economia lumii este tot mai amenintata de marile socuri cum ar fi modificarile climatice, terorismul, epidemiile sau o noua criza a petrolului, potrivit raportului Forumului economic mondial si al marilor societati financiare, publicat miercuri si preluat de AFP.

Raportul, intitulat "Riscurile mondiale ale anului 2007", arata ca accentuarea acestor riscuri se explica prin actiunea neadecvata a guvernelor si a lumii afacerilor.

Raportul a fost redactat de Formul organizat la Davos, in Elvetia, in fiecare an la sfarsitul lui ianuarie si de companii cum ar fi reasiguratorul Swiss Re, banca Citigroup si societatea de bursa americana Marsh & McLennan.

"Expertii estimeaza ca nivelul riscurilor creste aproape anual in fiecare dintre cele 23 de sectoare pe care le-a monitorizat anul trecut grupul de supraveghere", potrivit raportului.

Mecanisemele de gestionare a riscurilor ale lumii afacerilor si responsabililor politici sunt, insa, "neadecvate", se mai spune in raport. "Economia mondiala a evoluat intr-un ritm care nu a fost niciodata egalat in ultimii ani si ramane vulnerabila", se mai spune in raport.

Potrivit raportului, schimbarile climatice sunt "una dintre cele mai mari provocari ale secolului 21". Asociate cu furtuni violente, cu criza apei potabile si cu cresterea nivelului oceanelor, schimbarile climatice risca sa aiba un impact care depaseste sfera mediului inconjurator.

Progresele facute recent pentru prevenirea riscurilor in materie de coordonare internationala impotriva terorismului si a traficului de droguri, la fel ca si supravegherea epidemiologica au fost calificate simple "progrese tactice".

"Aceste progrese tactice pot fi iluzorii si sunt sigur temporare", se spune in raport.

Cele mai mari riscuri la nivel uman ale urmatorilor zece ani sunt bolile, care pot cauza moartea unui milion de oameni, razboaiele, lipsa apei potabile si decesele, din cauza terorismului si a crimei transfrontaliere.

Probabilitatea unei caderi bursiere, care ar costa peste 1.000 miliarde de dolari, a fost situata pe ultimele locuri in lista riscurilor.

O noua criza petroliera sau o aterizare brutala a economiei chineze sunt riscuri cu grad mediu de probabilitate pentru economia lumii a anului 2007 si ar putea costa lumea intre 250 si 1.000 miliarde dolari.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)