Falimentul Lehman Brothers, ajutat de JPMorgan Chase si Citigroup

Vineri, 12 Martie 2010, ora 10:50
1593 citiri
Falimentul Lehman Brothers, ajutat de JPMorgan Chase si Citigroup

JPMorgan Chase si Citigroup au contribuit la cauzarea prabusirii Lehman Brothers Holdings prin solicitarea de colateral supimentar si schimbarea acordurilor de garantie, potrivit unui raport solicitat de justitia americana cu privire la cel mai rasunator faliment din istorie, transmite Bloomberg.

"Solicitarile imperative pentru mai mult colateral realizate de creditorii Lehman au avut un impact direct asupra lichiditatii bancii. Lichiditatea disponibila Lehman este de importanta centrala pentru a determina de ce a esuat grupul", a declarat Anton Valukas, examinatorul desemnat al falimentului Lehman Brothers, intr-un raport de 2.200 de pagini depus joi la tribunalul federal din Manhattan, New York, precizeaza Mediafax.

Fostul director general executiv al Lehman Richard Fuld, fostul director financiar executiv Erin Callan, fostul vicepresedinte executiv Ian Lowitt si fostul director executiv Christopher O'Meara au avizat comunicari incorecte despre situatia financiara a bancii, menite sa induca in eroare, potrivit raportului.


Fuld a fost "cel putin grosolan de neglijent", a spus Valukas.


Banca de investitii Lehman Brothers, a patra institutie americana de profil, cu o traditie de aproape 150 de ani, a dat faliment in luna septembrie a anului 2008, propagand in intreaga lume criza financiara de pe piata americana.


Pe langa concluziile privind influenta JPMorgan Chase si Citigroup in acest caz, Valukas a mai afirmat in raport ca grupul financiar britanic Barclays a beneficiat "in mod inadecvat de transferul unui volum limitat de active" Lehman Brothers, odata cu achizitia operatiunilor de brokeraj din America de Nord ale bancii esuate.


Anchetatorul a adaugat insa ca valoarea acestor active "ar putea sa nu fie semnificativa".


Contactati de Bloomberg, reprezentantii Barclays si JPMorgan Chase au refuzat sa comenteze informatiile.


Purtatorul de cuvant al Citigroup Danielle Romero-Apsilos a declarat ca banca analizeaza raportul, iar concluziile preliminare arata ca examinatorul "nu a identificat nicio incorectitudine in contul Citi".

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#faliment, # Lehman Brothers, # ajutor, # active, # JPMorgan Chase Citigroup , #stiri Citigroup