Noi reglementari pe piata cardurilor

Miercuri, 24 Iunie 2009, ora 11:29
1299 citiri
Noi reglementari pe piata cardurilor

Impunerea de limite administrative pentru dobanzile penalizatoare a taxelor si comisioanelor bancare ar putea conduce la diminuarea tranzactiilor. Visa si MasterCard ar putea sa inregistreze venituri mai mici din cauza normelor suplimentare privind cardurile de credit din Statele Unite.

In prezent, in Congresul SUA se dezbate posibilitatea de a limita interchange rate (comisioanele pe care comerciantii trebuie sa le plateasca bancii unde au deschis contul si bancii ce a emis cardurile de credit),informeaza Adevarul.

Primele care isi vor vedea diminuate veniturile sunt bancile. Dar investitorii si analistii sunt ingrijorati ca bancile, ce detin deja in bilanturile lor credite neperformante si active toxice, vor incerca sa imparta cu Visa si cu MasterCard scaderea veniturilor.

"Pe termen lung este un risc evident pentru sistem, dar impactul asupra cotatiilor bursiere ale celor doua companii este imediat", a declarat Donald Fandetti, analist la Citigroup.

Visa si MasterCard spun ca nu ar fi afectate de aceste norme pentru ca nu percep acest interchange rate.

Reglementarea prin lege a interchange rate vine in completarea normelor deja aprobate privind plafonarea dobanzilor percepute pentru sumele acordate prin intermediul cardurilor de credit si a penalitatilor percepute pentru intarzierea achitarii creditului.

Noua lege va conferi comerciantilor si retailerilor mai multe puteri pentru a negocia cu bancile nivelul comisioanelor la platile cu carduri.

Proprietarii de magazine s-au plans deseori ca bancile s-au inteles intre ele pentu a stabili structura acestor taxe si ca blocheaza negocierile directe cu Visa si MasterCard.

Si in Europa, comisioanele percepute de banci la platile cu cardul sunt reclamate de catre retaileri si comercianti.

Vizata este Visa Europe Ltd, cea mai mare platforma de plati din UE.

"Procedura prin care Visa percepe asa-numita interchange rate este incorecta", a declarat secretarul general al Asociatiei Retelelor de Retail, din care fac parte Carrefour si Tesco.

"Comerciantii sunt fortati sa plateasca pentru unele servicii de care nu beneficiaza. Comisioanele bancare sunt singurele servicii pe care retailerii, chiar si cei mai mari, nu le pot negocia", a adaugat el.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#card, #venituri, #comisioane, #investitori, #banci, #credite , #stiri Citigroup