Numirea unui nou bancher central, controversata in Polonia

Luni, 12 Aprilie 2010, ora 15:37
1167 citiri
Numirea unui nou bancher central, controversata in Polonia

Polonia nu are motive sa grabeasca numirea unui bancher central, in locul lui Slawomir Skrzypek care a murit sambata in accidentul aviatic din Rusia alaturi de presedintele Lech Kaczynski, a spus presedintele Dietei poloneze, care a preluat prerogativele sefului statului, potrivit Bloomberg, transmite NewsIn.

Comentariile presedintele Dietei, Bronislaw Komorowski, contrazic declaratiile facute de un fost oficial al bancii centrale din Polonia, care facea apel la o numire cat mai rapida a unui guvernator pentru continuarea politicii monetare.

"Pana ce un nou guvernator nu va fi nominalizat si confirmat de Parlament, nu va putea fi convocata o sedinta de politica monetara" (programata in 27-28 aprilie), a spus Dariusz Filar, consilierul pe probleme economice al primului ministru polonez Donald Tusk.

"Alegerea unui nou guvernator este vitala pentru asigurarea continuitatii politicii monetare in Polonia", a spus consilierul premierului.

In ceea ce priveste cursul zlotului, tragedia aviatica de sambata a dus la o depreciere semnificativa in raport cu moneda europeana (0,7%), in prima parte a zilei, dar ulterior a revenit pe plus, dupa ce Citigroup si RBC Capital au estimat ca economia Poloniei nu va fi afectata de moartea presedintelui si a guvernatorului bancii centrale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bancher, #polonia, #accident, #aviatic , #stiri Citigroup