Ungaria mentine dobanda cheie de teama inflatiei

Luni, 21 Iunie 2010, ora 18:23
1399 citiri
Ungaria mentine dobanda cheie de teama inflatiei

Ungaria a anuntat luni mentinerea ratei dobanzii de politica monetara pentru a doua luna consecutiv, pe fondul temerilor legate de evolutia preturilor la energie, care ar putea determina accentuarea inflatiei, informeaza Bloomberg, precizeaza NewsIn.

Banca centrala a Ungariei a mentinut rata dobanzii de referinta pentru depozitele la doua saptamani la 5,25% pe an, acesta fiind cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani.

Decizia a fost in ton cu estimarile celor 15 economisti intervievati de Bloomberg.

In mai, Ungaria a intrerupt un sir de zece luni de reduceri ale dobanzii de referinta, dupa ce forintul s-a devalorizat, pe fondul zvonurilor potrivit carora guvernul condus de Viktor Orban va relaxa politicile fiscale.

Guvernul a schimbat tactica, cu promisiunea atingerii tintei de deficit aprobate de creditorii internationali.

Pe 31 mai, banca centrala a Ungariei a revizuit in crestere estimarile privind inflatia, reflectand astfel cresterea preturilor la energia electrica.

"Avand in vedere previziunile asupra inflatiei si riscurile fiscale ce raman in actualitate pana la anuntarea tintei de deficit pentru 2011, ne asteptam la mentinerea ratelor dobanzii de catre Consiliul Monetar", a declarat pentru Bloomberg Eszter Gargyan, economist in cadrul Citigroup Budapesta.

Forintul s-a depreciat cu 1,1% in fata monedei unice europene de la ultima intalnire a consiliului de pe 31 mai, fiind cifrat la 278,03 forinti/euro in cursul dupa-amiezii de luni. 

Pe 7 iunie, moneda nationala a Ungariei s-a depreciat pana la o cotatie de 290,52 forinti/euro, dupa declaratiile alarmiste ale autoritatilor, care comparau situatia economica a Ungariei cu cea a Greciei, mentionand ca vechea guvernare a mintit in legatura cu cifrele finantelor publice.

In luna mai, banca centrala a Ungariei a revizuit in crestere previziunile asupra inflatiei de la 4,4% la 4,9% pentru 2010 si de la 2,3% la 3% pentru 2011.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
Cum a anunțat scumpirea dulciurilor sfârșitul unei epoci într-una dintre marile economii globale
După criza cauzată de pandemia de coronavirus, inflația galopantă a afectat chiar și una dintre cele mai rezistente economii ale lumii. Pentru Japonia, șocul a început în 2022, când o...
#ungaria, #dobanda, #cheie, #inflatie , #stiri Citigroup