FIFA, in pericol sa-si piarda sponsorii - Coca Cola, VISA si Adidas reactioneaza

Joi, 28 Mai 2015, ora 10:40
4566 citiri
FIFA, in pericol sa-si piarda sponsorii - Coca Cola, VISA si Adidas reactioneaza
Foto: BBC

Sponsorii traditionali ai FIFA si-au exprimat ingrijorarea cu privire la scandalul de coruptie, condimentat cu acuzatii de inselatorie, splare de bani si frauda, in care este implicata federatia.

Sapte oficiali de top au fost arestati la mijlocul acestei saptamani, iar Coca Cola, unul dintre sponsorii traditionali, a anuntat ca ideea de fair-play reprezentata de Cupa Mondiala a fost patata de lungile controverse intretinute pe aceasta tema, anunta BBC.

Obligati sa reactioneze

Cei cinci sponsori majori ai asociatiei internationale conduse de Sepp Blatter, Coca Cola, VISA, Adidas, Sony, Gazprom si Hyundai/Kia, se vad acum nevoiti sa reactioneze rapid in fata cutremurului declansat in lumea sportului-rege.

Coca Cola a dat tonul printr-un comunicat de presa. "Aceste cazuri controversate au patat imaginea si idealurile Cupei Mondiale si in repetate randuri ne-am manifestat ingrijorarea fata de acuze atat de serioase", se arata in comunicat.

Luarea de mita si spalarea de bani, aruncate de procurorii americani in fata oficialilor de rang inalt ai asociatiei, sunt doar doua dintre acuzatiile aduse oficialilor.

Acum, anchetatorii elvetieni au demarat o alta ancheta in care verfica modul in care s-a stabilit desemnarea tarilor gazda pentru turneele finale ale Cupei Mondiale 2018 si 2022: Rusia, respectiv Qatar.

Reprezentantii Adidas s-au arata si mai duri, mentionand ca firma "este dedicata intru totul unei culturi care promoveaza cele mai inalte standarde etice si cere acelasi lucru de la partenerii sai".

VISA, gigantul din domeniul cardurilor, a reactionat la fel de rapid. "Dezamagirea si ingrijorarea legata de evolutia acestor evenimente la FIFA sunt profunde.

Ne asteptam ca FIFA sa schimbe linia de conduita si sa ia masuri pentru rezolvarea acestor probleme".

Reactie normala

Inclusiv McDonald's, unul dintre sponsorii secundari ai FIFA, a luat atitudine impotriva scandalului de coruptie care subrezeste pozitia presedintelui Sepp Blatter.

Gigantul fast-food a anuntat ca va monitoriza cu atentie desfasurarea evenimentelor, acestea fiind descrise ca "extrem de ingrijoratoare".

Declaratia este doar un mod diplomatic de a anunta rezilierea contractului de sponsorizare in cazul in care federatia nu va lua masuri drastice.

Reactia sponsorilor este considerata ca una normala de reprezentantii Transparency International.

"Daca investesti zeci si sute de milioane intr-o afacere ai dreptul si responsabilitatea de a cere ca numele tau sa nu fie patat intr-un astfel de scandal", a comentat Cobus de Swardt, unul dintre directorii TI.

Sponsorii principali ai FIFA au gratuitate la expunerea reclamelor pe stadioane si dreptul de a folosi sigla federatiei in campaniile publicitate pentru produsele lor.

Se cere capul lui Blatter?

Scandalul de coruptie soldat cu arestarea a sapte oficiali FIFA de rang inalt a ajuns pana la vicepresedintii situati imediat sub liderul Sepp Blatter.

Chiar daca acesta a infierat rapid comportamentul celor anchetati, o lovitura dura i-o da forul fotbalistic european UEFA.

Federatia europeana condusa de Michel Platini a intervenit prin vocea secretarului general Gianni Infantino pentru a cere amanarea congresului de alegeri FIFA si schimbarea din radacini a conducerii.

UEFA a caracterizat scandalul drept "un dezastru pentru FIFA si o pata pe obrazul fotbalului mondial".

Reprezentantul UEFA a mai spus ca, in cultura FIFA, coruptia a ajuns sa fie adanc inradacinata.

Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Când este momentul potrivit pentru a refinanța creditul tău
Ești în căutarea unei modalități mai eficiente de a-ți gestiona datoriile financiare? Ai luat în considerare vreodată refinanțarea creditului tău? În acest articol, te vom ghida prin...
Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
De fiecare dată când se apropie aniversarea unui coleg de birou, apare și întrebarea: “Ce să-i luăm?”, pentru care mulți vin cu idei, însă prea puține par unele cu care poți merge la...
#sponsori FIFA, #scandal coruptie FIFA, #retragere sponsorizari FIFA, #Sepp Blatter, #Michel Platini , #Management