Stiinta, in ziua de azi: Cum afli ce e in mintea clientului tau

Sambata, 01 August 2015, ora 00:00
8985 citiri
Stiinta, in ziua de azi: Cum afli ce e in mintea clientului tau
Foto: Adina Nica (Arhiva personala)

Conceptul de neuromarketing a aparut prima data in 2002, iar primul studiu stiintific a fost publicat in 2004 in revista Neuron. In acest studiu, cercetatorii de la Baylor College of Medicine au testat preferinta participantilor pentru Pepsi sau pentru Coca Cola.

De atunci tot mai multe companii, printre care si Hyundai Motor, Google, Microsoft, PepsiCo, Unilever si Walt Disney Company utilizeaza neuromarketing-ul pentru a-si optimiza si promova produsele si serviciile.

Neuromarketing-ul foloseste stiinta creierului uman pentru a decripta procesul de decizie si comportamentul de consum si a masura impactul marketingului si comunicarii asupra consumatorului.

Este un domeniu de cercetare care utilizeaza atat metodele si tehnicile, cat si fundamentul teoretic al neurostiintei.

Tehnicile de neuromarketing sunt bazate pe principii stiintifice despre cum functioneaza mintea umana, despre cum oamenii reactioneaza la stimuli si iau deciziile, fara a si le putea explica ei insisi in totalitate.

Cand ne salveaza neuromarketing-ul?

Neuromarketing-ul este utilizat in aproape toate zonele cheie ale marketingului.

Poate avea un impact important in strategia de brand, explorand modul in care un brand este perceput in prezent si cum ar putea fi pozitionat in viitor.

Pe langa aceasta, neuromarketing-ul poate fi utilizat in testarea de reclame si concepte de comunicare, ajutand o companie sa-si rafineze executia intr-un mod foarte subtil si atractiv pentru consumator. O alta aplicabilitate este cea a testarii reactiei consumatorilor la un concept de produs/design de produs/ambalaj, inainte ca acesta sa apara pe piata, si ofera informatii valoroase pentru a rafina conceptul asfel incat sa fie pe gustul consumatorului.

De asemenea, cu ajutorul neuromarketing-ului se poate studia si comportamentul de cumparare al clientului, atat in-store cat si online.

Mitul costurilor, demontat

Investitia intr-un proiect de cercetare care include si tehnici de neuromarketing poate sa varieze de la un pret similar cu un studiu realizat prin metode clasice pana la un pret ceva mai mare, atunci cand se folosesc tehnici foarte avansate, cum este RMN-ul functional.

Exista o perceptie eronata in piata ca un studiu de neuromarketing trebuie sa fie mult mai scump.

De asemenea, trebuie luat in considerare faptul ca esantioanele necesare sunt semnificativ mai mici, nivelul de variatie al reactiilor din creier intre indivizi fiind mai mic decat in cazul opiniilor, atitudinilor acestora cu privire la un stimul.

Dar chiar si atunci cand bugetul este mai mare, acesta va fi pe deplin justificat de valoarea adaugata a informatiilor importante obtinute.

Avantaje si dezavantaje

Durata unui studiu de neuromarketing depinde foarte mult de obiectivele studiului si implicit de metodologia de cercetare utilizata.

De exemplu, daca ne-am dori sa evaluam modul in care o reclama este perceputa, ar trebui sa alocam undeva intre trei si patru saptamani studiului.

In general, in jur de doua saptamani dureaza pregatirea design-ului experimental si colectarea datelor de la participanti, utilizand RMN-ul functional. Apoi, in jur de doua saptamani dureaza post-procesarea datelor, analizarea, interpretarea lor si realizarea raportului final.

Un studiu mai simplu, care si-ar dori sa testeze comparativ cat de memorabil este un brand sau caracteristicile cu care este asociat acel brand, poate dura una pana la doua saptamani, in acest caz nefiind necesara utilizarea RMN-ului.

Pionierii neuromarketing-ului in Romania

In Romania, primul studiu de neuromarketing a fost realizat de catre colegul nostru, Dragos Cirneci, specialist in neurostiinte, in 2010.

De atunci facem demersuri pentru a populariza aceasta directie de cercetare.

Cele mai recente studii care utilizeaza neuromarketingul le-am realizat pentru compania de asigurari NN, in pretestarea unor campanii de reclama, iar impactul asupra rezultatelor campaniilor a fost semnificativ.

O tehnica ce tine de finete

Sfatul meu este ca, inainte de a initia orice demers pe piata, de la introducerea unui produs nou pana la lansarea unei campanii, sa faceti o imersiune in viata celor carora se adreseaza, sa inteleaga valorile, interesele, locul pe care categoria de produs o joaca in viata acestora.

Recomand sa se treaca la market research dupa ca s-au epuizat toate sursele la indemana de intelegere a consumatorului.

Si recomand neuromarketingul atunci cand se doreste o predictibilitate cat mai buna a efectului unui demers, o profunzime mai mare a interpretarii si, intr-un final, mai multa finete a executiei.

Articol de Adina Nica, Managing Director Open-I Research

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#NeuroMarketing Romania, #companii neuromarketing , #Management