Actualitati Bloombiz - 15 Iunie 2006

Joi, 15 Iunie 2006, ora 07:41
1405 citiri

Jonathan Scheele e sigur ca ne integram in 2007 * Bilete de tren mai scumpe * Coca Cola lanseaza Green Tea Citrus * Lumea consuma mai putina energie * Arme romanesti, expuse la Paris * Rectificarea bugetara, aprobata in Parlament * Carpati Motor: vanzarile de Honda au crescut de opt oriJonathan Scheele e sigur ca ne integram in 2007

Seful delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, ramane optimist in privinta faptului ca raportul Comisiei Europene care va fi publicat pe 26 septembrie va confirma integrarea Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007.

Prezent, miercuri, la lucrarile conferintei "EU Business Opportunities", Jonathan Scheele a declarat ca ultimul raport al Comisiei Europene, din 16 mai, este parte a procesului care va duce la integrarea Romaniei la 1 ianuarie 2007, iar factorii de decizie de la nivelul UE nu se indoiesc ca acest termen este fezabil.

Oficialul european a afirmat ca Romania nu trebuie sa se concentreze in perioada urmatoare numai pe problemele grave (asa numitele stegulete rosii) semnalate in raport si ca UE trebuie sa se asigure ca atunci cand Romania va intra in uniune va fi suficient de pregatita pentru a nu crea probleme legate de functionarea pietei interne si va fi in postura de a beneficia la maxim de aderare.

Scheele a subliniat ca in septembrie Comisia Europeana nu va urmari un grad de conformare de suta la suta a Romaniei si nu se asteapta ca toate mecanismele sa fie deplin operationale, dar va lua in considerare progresele realizate in perioada mai - septembrie, care trebuie sa arate ca Romania este pe calea cea buna.

Ambasadorul UE a subliniat eforturile Ministerului Finantelor in ultimele luni si a mentionat ca, desi agricultura este "oaia neagra" a pregatirilor pentru aderare, trebuie recunoscute eforturile "supraomenesti" ale actualului Guvern.

Bilete de tren mai scumpe

Operatorul national de transport de calatori, CFR Calatori, va majora, incepand de joi 15 iunie, biletele de tren cu 5,2 la suta, pentru a acoperi rata inflatiei din perioada septembrie 2005 - aprilie 2006.

Scumpirea are ca principale cauze cresterile preturilor la combustibil, metale, energie, piese si alte materiale, care au avut loc de la ultima majorare tarifara si pana in prezent.

Ultima scumpire a biletelor de tren a avut loc in data de 1 septembrie 2005, cand tarifele s-au majorat cu 8,7 la suta

Coca Cola lanseaza Green Tea Citrus

Compania Coca Cola lanseaza pe piata romaneasca o noua bautura necarbonatata din gama Nestea: Green Tea Citrus, o combinatie de extract natural de ceai verde si suc de fructe, rezultatul fiind un ceai racoritor ce ofera prospetime si un deosebit efect revigorant.

In acelasi timp, compania a anuntat finalizarea investitiei de 17 milioane euro in noua linie aseptica de imbuteliere din cadrul fabricii din Timisoara, prin care bauturile racoritoare pasteurizate sunt imbuteliate in mediu aseptic si fara conservanti.

Linia de imbuteliere este cea mai performanta de pe piata si se afla in faza de testare, in aceasta perioada specialistii punand la punct ultimele detalii privind functionarea echipamentelor la parametri optimi.

Coca-Cola Romania a inregistrat in total o crestere de volum pe AFB (bauturi nealcoolice, total portofoliu produse) de 17 la suta in 2005, raportat la 2004. De asemenea, cota de piata pentru 2005 pentru AFB (bauturi nealcoolice) este de peste o treime din piata.

Lumea consuma mai putina energie

Consumul energetic al Statelor Unite a scazut anul trecut, pentru prima oara in ultimii 20 de ani, in timp ce rata de crestere a consumului energetic global s-a redus, raporteaza compania petroliera londoneza BP PLC citata de agentiile internationale de presa.

Consumul de energie al SUA s-a redus cu 0,1 la suta, mai ales din cauza majorarii preturilor la energie si din cauza uraganelor din Golful Mexico. Departamentul de energie al SUA a raportat cu putin timp in urma o scadere cu 0,4 procente a consumului de petrol, pentru anul trecut.

Carbunele este sursa energetica mondiala al carei consum a inregistrat cea mai mare crestere, mai ales datorita consumului Chinei. Aceasta tara consuma anual 36,9 procente din carbunele lumii, consumul chinezesc crescand cu 10,9 la suta in anul 2005, fata de cresterea de 14,4 la suta din anul 2004.

Arme romanesti, expuse la Paris

Un numar de 12 firme romanesti isi expun produsele la a noua editie a Salonului international pentru industria de aparare terestra si aeroterestra - Eurosatory 2006, ce se desfasoara in perioada 12-16 iunie 2006 la complexul expozitional Paris Nord-Villepinte/Paris.

La editia din acest an Romania participa cu un stand national organizat de Departamentul de Comert Exterior/MEC in colaborare cu Centrul Roman pentru Promovarea Comertului, Asociatia patronala Patromil si repezentantul DCE la Paris.

Cele 12 firme romanesti expun in cadrul standului national vehicule blindate pe roti si senile, sisteme de racheta, lansatoare de racheta reactive, mortiere, terminale numerice de comunicatii voce/date, containere militare si universale, sisteme de supraveghere pentru zi/ noapte pentru fortele de aparare si securitate, componente optice si mecanice pentru industria de aparare si dotarea combatantilor, sisteme de aparare, aviatie si terestre, echipamente de protectie personal.

Rectificarea bugetara, aprobata in Parlament

Parlamentarii au aprobat miercuri rectificarea bugetara din 2006, care va aduce deficitul bugetar la aproape doi la suta din Produsul Intern Brut.

A"Aceste masuri vor duce la cresterea bugetului consolidat la 0,6 la suta din PIB, a cheltuielilor cu unu la suta si a deficitului de la 0,5 la suta la 0,9 la suta din PIBA", a aratat ministrul finantelor publice, Sebastian Vladescu.

Potrivit Radio Romania Actualitati, rectificarile operate au fost criticate de reprezentantii opozitiei, care au declarat ca prin masurile luate guvernul nu isi mai respecta angajamentul privind mentinerea deficitului bugetar la 0,5 la suta din PIB.

Sebastian Vladescu a explicat ca aceasta rectificare bugetara a fost facuta in concordanta cu discutiile avute cu Banca Nationala, in asa fel incat tinta de inflatie sa nu fie abandonata.

Carpati Motor: vanzarile de Honda au crescut de opt ori

Importatorul general al autoturismelor Honda, Carpati Motor, a raportat pentru anul trecut o cifra de afaceri 9,25 milioane euro, de peste opt ori mai mare fata de nivelul consemnat in anul 2004. Potrivit datelor financiare, firma a realizat anul trecut un profit de aproape 600.000 de euro, fata de pierderile realizate in 2004.

Datele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile arata ca vanzarile companiei au crescut cu 65,9% anul trecut fata de rezultatele consemnate in anul 2004, pana la 501 unitati. Cea mai mare cerere a fost inregistrata pentru modelul CR-V, cu vanzari care au ajuns la 42,7% din volumul total, respectiv la 214 unitati. Celalalt model de volum al constructorului japonez pe piata romaneasca a fost Accord, cu o crestere de 56,6% a vanzarilor, pana la 213 unitati.

Actiunile Sinterom ar putea fi scoase de pe Rasdaq

Actionarii Sinterom Cluj-Napoca au fost convocati in data de 11 iulie pentru a discuta propunerea de retragere a actiunilor societatii de la tranzactionare pe piata Rasdaq.

In cadrul sedintei, conducerea companiei va prezenta actionarilor raportul intocmit de un expert autorizat selectat dintre evaluatorii independenti inregistrati la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) referitor la pretul pe actiune care urmeaza sa fie achitat in cazul retragerii actionarilor din Sinterom Cluj-Napoca. Pretul urmeaza sa fie supus, de asemenea, aprobarii actionarilor.

Consiliul de Administratie a propus ca hotararile din cadrul adunarii sa se rasfranga asupra actionarilor care vor figura in Registru la 25 iulie.

Societatea se ocupa cu fabricarea produselor metalurgice obtinute prin deformare plastica.

Bloombiz

Cititi astazi in directNews.ro

Elogiu florii de hartie Emanuel Ciocu

Cronologii impotriva uitarii Sorin Tudor

Cel mai batran prezevativ din lume Nora Barbu