Coca-Cola HBC: Planurile de succesiune ne feresc de situatii-limita

Marti, 01 Aprilie 2008, ora 10:27
2549 citiri
Coca-Cola HBC: Planurile de succesiune ne feresc de situatii-limita

Planurile de succesiune, care presupun pregatirea interna a angajatilor-cheie pentru inlocuirea managerilor directi, devin solutii eficiente pentru companii, in contextul deficitului de personal de pe piata, potrivit Simonei Popovici, country HR manager Coca-Cola HBC Romania (CCHBC). "In CCHBC exista planuri de succesiune in fiecare departament si pe fiecare pozitie, de aceea nu suntem pusi in fata unor situatii limita. Baza de selectie o reprezinta angajatii, pentru care anuntam in interior posturile disponibile si candidatii externi, cel mai adesea studenti sau tineri absolventi", a declarat pentru Business Standard Simona Popovici. Proiectele departamentului de resurse umane din CCHBC vizeaza armonizarea practicilor si procedurilor de resurse umane cu reglementarile europene, precum si identificarea si cresterea potentialului de management.


"Odata cu integrarea in UE, mobilitatea fortei de munca a crescut, dar anumite categorii de specialisti nu se ridica la nivelul cerintelor standardelor europene", explica Popovici. Costurile pe angajat au crescut fata de anul trecut, din cauza concentrarii pe programele de dezvoltare si adaugarii unor beneficii la pachetele salariale. Compania investeste, anual, aproximativ un milion de euro in pregatirea angajatilor, deruland peste o suta de programe de dezvoltare a abilitatilor profesionale (tehnici de vanzare, norme de calitate, executie, certificare ACCA - Association of Chartered Certified Accountants) sau a celor comportamentale (comunicare, negociere, leadership).


O mare parte din aceste programe de training sunt realizate prin intermediul departamentului intern de dezvoltare profesionala. "De la inceputul acestui an pana acum, in CCHBC s-au derulat peste o suta de tipuri de traininguri, care au implicat peste 3.000 de participanti", spune Simona Popovici.


Procesul de recrutare in CCHBC se deruleaza permanent, in functie de nevoile punctuale ale companiei, posturile vacante, in prezent, fiind atat la nivel de specialisti (environmental engineer, supervizor productie, training&development specialist, agent van- zari si dezvoltare piata), cat si de muncitori calificati (manipulanti, operator la prepararea bauturilor racoritoare, mecanic, specialist dome- niul electric).


Rata de fluctuatie a personalului este considerata relativ mica fata de media din industrie, de catre reprezentantul CCHBC; totusi, motivul principal pentru care oamenii au parasit compania in ultima vreme a fost legat de ofertele de lucru din strainatate, precum si de alte oportunitati existente pe piata locala. Coca-Cola HBC Romania este imbuteliatorul Coca-Cola in Romania, firma avand fabrici in Bucuresti, Ploiesti, Iasi, Timisoara, Oradea si Vatra Dornei si peste 3.000 de angajati. La nivel local, afacerile Coca-Cola depasesc un miliard de lei. Principalii competitori ai Coca-Cola HBC sunt PepsiCo, European Drinks si Parmalat.


Profil HR


* Peste 3.000 de angajati

* Bugetul de training, circa un milion euro

* Peste o suta de programe de training pentru angajati

* Posturile vacante sunt, in prezent, atat la nivel de specialisti - environmental engineer, supervizor productie, training&development specialist, agent vanzari si dezvoltare piata, cat si de muncitori calificati - manipulanti, operator la prepararea bauturilor racoritoare, mecanic, specialist domeniul electric.