Marea Britanie va ridica vizele pentru romani inainte de aderarea la UE

Vineri, 29 Septembrie 2006, ora 15:25
1331 citiri

Regimul de vize al Marii Britanii pentru cetatenii romani trebuie ridicat inainte de momentul aderarii la UE, deoarece acestia vor beneficia de dreptul privind libera circulatie a persoanelor imediat dupa integrare, a declarat, vineri, ambasadorul britanic la Bucuresti, Robin Barnett.'Marea Britanie nu a luat inca o decizie asupra momentului eliminarii vizelor, dar acest lucru se va intampla inainte de aderare', a subliniat ambasadorul Barnett.

In ceea ce priveste impunerea de restrictii pentru forta de munca din Romania, Robin Barnett a precizat ca guvernul de la Londra va prezenta parlamentului, pana la sfarsitul lunii octombrie, detaliile legate de implementarea acestora.

'In paralel cu sprijinirea extinderii, guvernul a sustinut si principiul referitor la managementul migratiei. Informatiile obtinute dupa ultimul val de extindere au aratat ca acest principiu este corect. In ceea ce priveste accesul pe piata muncii pentru noile state membre, abordarea va fi, insa, una graduala, iar ministrii vor prezenta parlamentului britanic, pana la sfarsitul lunii octombrie, detalii legate de controalele tranzitionale care urmeaza sa fie implementate', a spus ambasadorul britanic.

El a aratat ca, pentru a lua o decizie, guvernul de la Londra va lua in considerare o serie de factori, inclusiv interesele economice ale Marii Britanii si va solicita punctele de vedere ale unor grupuri-cheie, cum ar fi reprezentantii comunitatii de afaceri, organizatiile neguvernamentale, alti membri ai societatii civile si autoritatile locale.

'Dar aceasta nu este o decizie pe termen indefinit. Marea Britanie poate sa aplice numai norme tranzitionale, pentru maximum cinci ani, si, bineinteles, ca vom evalua aceasta abordare in mod constant', a specificat Robin Barnett.

Marea Britanie este singura tara a Uniunii Europene care a mentinut sistemul de vize pentru cetatenii romani, dupa ce organismul de la Bruxelles a hotarat ridicarea acestora.

Subiectul 'invaziei' dupa 1 ianuarie 2007 a muncitorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii din Regatul Unit face obiectul unei dezbateri intense in randul opiniei publice britanice.

Partidul Conservator a solicitat guvernului laburist al lui Tony Blair impunerea de restrictii pentru forta de munca din cele doua tari, aceasta pozitie fiind sustinuta intens si de campaniile de presa ale unor tabloide britanice.

Autoritatile britanice au anuntat anterior prezentarii pe 26 septembrie a raportului Comisiei Europene ca deciziile in privinta ridicarii vizelor si impunerii restrictiilor pentru forta de munca vor fi luate numai dupa ce se va cunoaste o data certa pentru aderarea Romaniei.

Comisia Europeana a recomandat pe 26 septembrie mentinerea datei de 1 ianuarie 2007 pentru aderarea Romaniei la UE.

Rompres

directNews.ro - Topul blogurilor

Recomandari 30 Septembrie 2006

1. N-am fost pe-acolo... dar au fost altii. La Edvin Marton

Concertul Edvin Marton. A fost atit de jalnic si sint atit de furioasa ca am dat banii degeaba!!!!!!!! Individul ala e un circar sinistru care a facut playback fara nici un fel de rusine. Le-a murit sunetul la un moment dat si Marton n-a fost nici macar atunci in stare sa scoata ceva din el.

2. Balbe in desfasurarea Sommet-ului Francofoniei

Receptionere pe post de translator, busculada la fotografierea demnitarilor, lipsa tichetelor de masa pentru toti invitatii straini, oficiali rataciti prin Casa Poporului sunt doar cateva din incidentele care au arat proasta organizare a Sommet-ului Francofoniei.

3. Club networking - prima intalnire

Scriu de la prima intalnire a clubului de networking initiat de Cristian Manafu. Nu ne-am hotarat inca pentru un nume al clubului si nu am apucat sa facem prea mult networking astazi deoarece nu ne-a organizat nimeni.

4. O campanie de 2 lei: Coca-Cola Soundwave

Tocmai savuram o Coca-cola cand de plictiseala observ eticheta. Poza unei masini tunate cu mesajul "O masina cu super tuning audio". Mai caut pe eticheta si bineinteles citesc mecanismul promotiei: promotie clasica SMS-web-call-center. Desi am lucrat un an la o firma care face astfel de promotii, trebuie sa recunosc ca nu am participat niciodata la asa ceva.

5. loganu"

S-a lansat si Loganu" MCV.Nu-mi place.E mult prea dreapta,si arata ca un maxi-taxi. Probabil daca nu prezentau modelul steppe , mcv-ul parea mai sexxy.Dar acum toata lume se gandeste "era mai misto stepu". Iata niste prezenatari.(video)