Pietele de capital internationale reactioneaza la evenimentele din Orientul Mijlociu

Joi, 20 Iulie 2006, ora 14:11
1069 citiri

Europa de Vest

Dupa o saptamana de conflict intre Israel si Liban, efectele asupra pietelor internationale devine din ce in ce mai pronuntat, acestea continuandu-si ieri scaderea pentru a cincea zi consecutiv A- cea mai lunga serie din martie.Cu exceptia indicelui belgian Bel 20, toti ceilalti indici majori vest europeni au avut parte de inca o zi rosie, cu toate ca in cursul diminetii am asistat la o temporara inversare de trend.

Dupa scaderea barilului de petrol la New York sub nivelul de 77USD/baril si raportari peste asteptari ale Coca Cola, Merrill Lynch si United Technologies pietele au avut parte de o gura de aer dupa scaderile importante din deschidere. La aceasta revenire a contribuit totodata si deschiderea pe plus a pietelor americane, indicii DOW, NASDAQ si S&P 500 debutand in crestere.

Pe final insa, o data cu o noua crestere de 1USD a pretului petrolului, pietele au revenit pe rosu, preturile de inchidere ale principalilor indici fiind prezentati mai sus.

In Anglia s-a raportat o crestere peste asteptari a inflatiei pentru luna iunie, generata in principal de cresterea costului energiei, marind sansele ca Bank of England sa mareasca rata dobanzii. In Germania nivelul increderii investirorilor a scazut luna aceasta la cel mai scazut nivel din ultimul an.

Statele Unite

Dupa un debut promitator, in care parea ca rezultatele peste asteptari ale McDonaldA's sau General Electric au readus increderea investitorilor, cresterea pretului petrolului si stiri despre intensificarea ostilitatilor in Liban au dus majoritatea indicilor sub pretul anterior de inchidere la jumatatea sedintei.

Cum este normal in o piata in care majoritatea ochilor sunt indreptati catre evolutia razboiului amintit mai sus, volatilitatea este ridicata, asa ca trendul s-a inversat din nou in ultima parte a sedintei, indicii recastigand din pierderile din ultimele zile.

Finalul insa nu a facut nota discordanta A- volatilitate ridicata - NASDAQ si S&P terminand la acelasi pret ca si cu o zi inainte, iar DOW pierzand 0.06%.

Ce ar putea urma

Cum principalul factor ce influenteaza pietele la nivel global in acesti moment este situatia din zona de conflict, orice schimbare va avea probabil efect imediat in piete, stiuta fiind totodata tendinta acestora de a reactiona disproportionat la astfel de evenimente.

Orice ameliorare A- fie ca este vorba de un acord de pace, foarte putin probabil acum, fie de o intensificare a presiunilor ONU asupra Siriei si Iranului, sau o din ce in ce mai probabila vizita a Condoleezei Rice in zona, e de natura sa scada pretul petrolului brut. In mod normal o evolutie in sens invers va avea un efect contrar A- o intrare a altor state arabe in razboi fiind echivalat de analisti cu o majorare a pretului petrolului la 100USD barilul.

Un alt factor important ce poate influenta pietele vest europene este inversarea naturala a trendului, pentru a compensa pierderile suferite recent, acesta fiind insa un fenomen de foarte scurta durata, neafectand evolutia pe termen mediu, favorabil deci mai ales speculatorilor.

Pentru piata americana insa evolutia cu multe momente pozitive de ieri se poate dovedi inselatoare, o schimbare a trendului descrescator pe care NYSE s-a inscris inca din primavara in acest motiv neavand motive intemeiate in acest moment.

Desi acum pesimistii par a fi cei ascultati, pe termen lung piata are motive intemeiate de crestere. In primul rand datorita previziunilor de crestere de peste 11% pentru 2006 si peste 12% pentru 2007 pentru principalele companii, deocamdata confirmate. Apoi pentru ca situatia actuala a fost calificata ca A"worst of the worst of the worstA", cu multiple conflicte deschise A- criza rachetelor nord coreene, tensiunile privind programul nuclear iranian sau razboiul din Liban, din care este normal ca unele sa se rezolve.

Claudiu Musat

Analist financiar

Smart Trade