Salariatii cauta companii care sa-i trateze cu respect

Miercuri, 28 Septembrie 2005, ora 10:02
1571 citiri

Cel mai important lucru pentru un angajat este respectul cu care este tratat in cadrul unei companii. Acest aspect primeaza chiar si in fata pachetului salarial oferit. Cel putin asa rezulta dintr-o cercetare de piata pe baza careia s-a realizat un top al celor mai bune companii din Romania, din perspectiva salariatilor acestora. A"Top 50 cele mai bune companii pentru care sa lucreziA" a fost realizat de revista Capital, impreuna cu institutul de cercetare a pietei GfK Romania. Pentru realizarea topului au fost invitate sa participe 250 de firme, insa doar 150 au raspuns. Mari companii precum Connex sau Coca-Cola nu au fost incluse in top. Criteriile de selectie au fost cifra de afaceri si numarul de angajati. A"Cred ca prezenta unor companii cu actionariat romanesc langa numele unor multinationale in acest top demonstreaza ca economia romaneasca este in curs de normalizare atat din acest punct de vedere, cat si in ceea ce priveste piata muncii de la noiA", a declarat presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu. Compania sa a fost plasata pe locul 15 in Top 50. Din cele 150 de companii care au acceptat sa participe la cercetare, doar 114 au trimis liste cu persoane care pot fi intervievate. Acesta deoarece sondajul a urmarit gradul de satisfactie la munca a angajatilor din ceea ce se numeste middle-managementului acestor companii. Practic au fost vizate circa 5.000 de persoane din cei 60.000 de angajati ai companiilor care au raspuns la chestionare. Din cele 5.000 de persoane care ocupa pozitii medii in companii, 2.000 au primit chestionare online la care au raspuns. Practic fiecare companie a trimis o lista cu 30-50 persone de middle-management, din care institutul de sondare a pietei a ales 20.

Chestionarul are nu mai putin de 41 de criterii de evaluare. Ele pot fi grupate in 4 mari categorii. Prima categorie, conditiile de munca, a cuprins 12 criterii printre care amplasarea, aspectul si atmosfera din sediu, spatiile de recreere, posibilitatile de transport.

Cea de-a doua categorie, calitatea colaborarii, a avut 10 criterii, printre care respectul cu care este tratat angajatul, feedback-ul din partea sefului, atmosfera de lucru sau gradul de implicare al managementului. Pachetul salarial a fost cea de-a treia categorie evaluata, si include 10 criterii, printre care nivelul salariului, sistemului de bonusuri/ prime acordate pentru recunoasterea meritelor sau facilitatilor medicale oferite de companie. Ultima categorie, conditiile de recreere si de dezvoltare profesionala a cuprins 9 criterii, printre care conditiile de recreere fizica periodica, oportunitatile interne de dezvoltare a carieriei, sistemul de avansare in cadrul companiei sau sistemul de training.

Respectul este cel mai apreciat de catre angajati, el fiind vazut drept posibilitatea de a participa la decizii in cadrul grupului si de a-si pune in practica ideile. Angajatii mai apreciaza, pe langa salariu, si colaborarea cu top managementul, cu seful direct, precum si atmosfera de lucru. Cele mai putin importante criterii, in viziunea angajatilor, se refera la conditiile de recreere, amplasarea sediului si conditiile oferite pentru masa de pranz. Majoritatea companiilor din top 50 au obtinut cele mai mari punctaje la criteriul conditii de munca, pachetul salarial aflandu-se abia pe locul trei. Pfizer Romania, Policolor si Oriflame ocupa primele trei pozitii in top 50. Acestea sunt companiile care ofera cele mai bune conditii de munca, colaborare eficienta, pachet salarial atractiv si conditii de recreere si dezvoltare profesionala. Una dintre concluziile cercetarii este aceea ca desi unele companii au o perceptie buna pe piata, ele nu se afla in Topul celor mai buni angajatori. Pe langa topul general, care a insumat cele 41 de criterii, exista si topuri legate de fiecare criteriu in parte.

Dintre ciudateniile angajatilor si angajatorilor

Unul dintre cele mai interesante topuri este cel al celor mai sigure posturi. Pe primul loc se afla KFC. Aici angajatii sunt dati afara doar daca fura. In schimb cei de la Mariott beneficiaza de cele mai bune conditii de recreere fizica periodica. Salariatii de la Dedeman primesc in afara salariului, masina de serviciu, telefon mobil si bonusuri periodice. Salariatii de la Pfizer primesc o masa, in sistem de catering, din partea companiei. La Oriflame, pentru ca munca la banda afecteaza coloana vertebrala si bazinul femeilor, a fost angajat un masor. Acesta face femeilor masaj in timp ce acestea muncesc. Celor din management, masorul le face reflexoterapie. Totusi nu toate sunt roz la Oriflame: exista condica care trebuie semnata atat la venirea, cat si la plecarea de la serviciu.

Averea