Secretul lui Buffett: Investeste ca o fata

Marti, 28 Iunie 2011, ora 12:42
4407 citiri
Secretul lui Buffett: Investeste ca o fata

Cum a ajuns Warren Buffett al treilea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 50 de miliarde de dolari? Investind ca o femeie.

LouAnn Lofton, autoarea cartii recent aparute "Warren Buffett investeste ca o fata", a studiat obisnuintele celor mai renumiti investitori din lume si le-a comparat cu cele mai noi studii despre barbati, femei si bani.

Concluzia: "Oracolul din Omaha" are un stil feminin de a investi.

Ca si Buffett, femeile au un temperament mai calm, o perspectiva pe termen mai lung si fac cercetari aprofundate.

De asemenea, acestea tranzactioneaza mai putin si rezista la presiune, spune Lofton.

Lofton i-a trimis lui Buffett o copie a cartii imediat dupa aparitie.

Ce spune Warren Buffett in legatura cu aceste afirmatii? "Ma declar vinovat".

"Totul tine de controlul emotiilor. Totul tine de temperament", a declarat Lofton pentru revista Forbes.

Buffett a spus intotdeauna ca temperamentul, nu intelectul, sta la baza unui investitor de cursa lunga.

Studiile despre modul in care investesc barbatii si femeile, aparute in ultimii 10 ani, arata ca femeile tind sa aiba un temperament prin care realizeaza investitii de succes pe termen lung.

Investitiile nu sunt jocuri de noroc

Lofton spune ca Buffett trateaza meseria de investitor cu foarte mare seriozitate si ca nu o vede ca pe un joc de noroc. Acesta gandeste pe termen lung si investeste doar in lucruri pe care le cunoaste si le intelege.

Buffett spune ca perioada sa preferata pe care investeste este "pe veci".

Toate aceste caracteristici il plaseaza la polul opus fata de modelul investitorului tipic de pe Wall Street: trader fanatic, egocentrist, in cautare de riscuri.

Buffett investeste in tacere, calm si rabdator din biroul sau din Omaha.

Femeia investitor vs. barbatul investitor

Care sunt diferentele dintre cele doua sexe cand vine vorba de comportamentul in investitii? Barbatii tind sa fie excesiv de increzatori in comparatie cu femeile.

Dupa parerea lui Lofton, acestia cred ca stiu mai multe decat stiu de fapt.

Acest lucru ii poate determina sa tranzactioneze mai mult decat trebuie, sa riste prea mult si sa investeasca in companii pe care nu le inteleg.

Pe de alta parte, femeile recunosc cand nu au informatiile necesare. Acestea nu sunt atat de increzatoare si sunt precaute in fata riscului.

Cu toate ca suna ca fiind un lucru negativ, aceasta rezerva se dovedeste a fi in favoarea lor.

In ciuda faptului ca toata lumea stie ca femeile se ghideaza dupa emotii, Lofton spune ca acest lucru nu este valabil si in investitii.

Conform unui studiu realizat de Vanguard referitor la caderea pietii din 2008, barbatii se panicheaza mai repede si vand actiuni in momentul cel mai prost.

Femeile au reactionat mult mai bine la primele semne ale inceputului crizei, ramanand calme si avand o perspectiva pe termen lung.

Tranzactionati mai putin!

Orice trader poate invata cateva lectii importante de la Warren Buffett, cea mai importanta dintre acestea fiind sa tranzactioneze mai putin.

Buffett a fost cunoscut intotdeauna pentru investitiile pe termen lung si pentru faptul ca nu a investit in companii pe care nu le cunostea.

Companiile care l-au ridicat pe Buffet sunt Coca-Cola, The Washington Post si cele din domeniile feroviare si asigurari. Acestea sunt companii pe care oricine le poate intelege.

O alta lectie se refera la cercetarea aprofundata. Buffett citeste cinci ziare pe zi si nenumarate rapoarte anuale. Acesta glumeste spunand ca oricine l-ar vedea muncind, s-ar plictisi imediat.

#avere warrenn buffett, #cei mai bogati oameni, #investitor, #piata capital, #top miliardari, #wall street, #warrenn buffett , #stiri Coca-Cola