Fabrica de ulei Argus, "vanata" de companii straine. Vezi care este miza

Luni, 23 Septembrie 2013, ora 14:34
3510 citiri
Fabrica de ulei Argus, "vanata" de companii straine. Vezi care este miza
Argus va fi preluata, cel mai probabil, de Expur. Sursa Foto: Cugetliber.ro

SIF Oltenia a lansat o oferta publica de preluare a producatorului de ulei Argus Constanta, unde este actionar majoritar, cu 55,7% din actiunile emise, insa, cel mai probabil, va ceda compania unui alt competitor, Expur, filiala grupului francez Sofiproteol.

Oferta publica se va desfasura in perioada 23 septembrie - 11 octombrie si va fi intermediata de Voltinvest. Pretul de cumparare pentru cele peste 15,8 milioane de actiuni, este de 2,4 lei pe actiune, ceea ce inseamna ca SIF Oltenia va plati mai mult de 38 de milioane de lei pentru restul de actiuni.

Un alt actionar semnificativ la Argus Constanta este Business Capital for Romania - Opportunity Fund Cooperatief UA, cu 29,616% din actiuni.

Luni dimineata, actiunile producatorului de ulei din Constanta se tranzactionau la un pret de 2,401 lei/actiune, in scadere cu 0,79% fata de ultima inchidere.

Argus, afaceri de peste 32 milioane de euro, in 2012

Argus Constanta este unul dintre principalii competitori de pe piata uleiului din Romania, cu afaceri de peste 146 milioane de lei in 2012 (32 mil. euro) si de 41,8 milioane de lei in primul semestru, in scadere fata de aceeasi perioada din 2012, cand a raportat o cifra de afaceri de 63,8 milioane lei.

Producatorul de ulei din Constanta avea, luni dimineata, o capitalizare de aproape 86,6 milioane de lei. Valoarea nominala a titlurilor emise de Argus este de 1,5 lei/actiune, iar capitalul social se ridica la 53, 67 milioane lei.

Principalii competitori din Romania ai Argus sunt Bunge Romania, cu afaceri de 1,132 miliarde de lei, in 2012, Expur (aproape 994 milioane de lei), Prutul (564 milioane de lei) si Cargil (344 milioane lei), acesta din urma retragandu-se de pe acest segment.

Dupa finalizarea ofertei publice, conform anuntului transmis Bursei de Valori Bucuresti, SIF Oltenia intentioneaza sa eficientizeze activitatea Argus, prin extinderea pietei de desfacere si cresterea vanzarilor pe segmentele de piata existente, prin introducerea de noi produse in procesul de fabricatie, prin cresterea gradului de utilizare a capacitatii de productie si prin modernizarea procesului tehnologic.

De asemenea, nu va lichida si nu va schimba obiectivul de activitate si nu va retrage de la tranzactionare actiunile Argus.

Competitia pe piata uleiului din Romania, in crestere

Competitia pe piata uleiului din Romania este ridicata, recent, compania InterAgro, detinuta de Ioan Niculae, cu afaceri de 650 milioane de euro anul trecut din agricultura si industrie alimentara, finalizand o investitie de 35 milioane de euro intr-o fabrica de ulei vegetal in Zimnicea.

Conform informatiilor din piata de capital, unul dintre competitori, Expur, filiala Sofiproteol, este interesat de preluarea Argus Constanta, deoarece aceasta detine aproape 67% din actiunile Comcereal Tulcea, companie cu active importante in portul dunarean Isaccea, care are acces pe Dunarea maritima, putand evita aglomeratia, dar si costurile mai mari, din portul Constanta.

Daca va prelua compania Argus de la Sif Oltenia, Expur va depasi, din punct de vedere al cifrei de afaceri, Bunge Romania. Expur, parte a grupului francez Sofiproteol, a prelua de la Cargill marcile de ulei Untdelemn de la Bunica si Olpo si echipamentele industriale de la fabrica din localitatea Podari, judetul Dolj, ca urmare a strategiei de dezvoltare a activitatii.

Strategia Sofiproteol prevede dezvoltarea filierelor, pornind de la activitatea agricola pana la cea industriala, precum si accelerarea extinderii internationale a grupului, in special in zona Marii Negre si a bazinului Marii Mediterane.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#fabrica ulei, #argus constanta, #oferta preluare, #sif oltenia , #Actionari