Primul arendas al tarii, fiul constructorului Bog'Art, a obtinut degeaba mii de hectare de la stat

Marti, 09 Iulie 2013, ora 08:01
21409 citiri
Primul arendas al tarii, fiul constructorului Bog'Art, a obtinut degeaba mii de hectare de la stat
Raul Doicescu, proprietarul Bog\'Art. Sursa foto: businessmagazin.ro

Compania care conduce topul celor mai mari arendasi din Romania, Agroexpert Industry nu este intr-o situatie financiara de invidiat. Cum-necum, firma a obtinut in arenda peste 3.000 de hectare de teren de la ADS, insa are venituri 0 in 2012. Unul dintre actionari este fiul lui Raul Doicescu, proprietarul firmei de constructii Bog'Art.

Firma Agroexpert Industry conduce clasamentul celor mai mari arendasi ai Romaniei, cu 3.160 de hectare de teren, potrivit datelor furnizate Business24 de Agentia Domeniilor statului. Pentru acest teren, compania plateste in jur de 185.000 de euro pe an.

Actionarii companiei: Un barbat de 83 de ani si fiul unui celebru om de afaceri

Compania, infiintata in 2011 are trei actionari, fiecare cu o cota de 33,3%:

- Sache Mircea de 33 de ani din localitatea Ramnicu Valcea, este si administratorul companiei;

- Bodarcea George, in varsta de 83 de ani din localitatea Ramnicu Valcea;

- Doicescu Bogdan Alexandru in varsta de 24 de ani din Bucuresti, fiul omul de afaceri care detine Bog 'Art, Raul Doicescu. A venit cu o cota de participare de 100 de lei.

Raul Doicescu, tatal celui mai tanar actionar, este proprietarul companiei Bog'Art, dezvoltator imobiliar pe segmentului de cladiri de birouri din Bucuresti, precum Charles de Gaulle Plaza, City Gate, Tower Center International sau Cathedral Plaza. A ajuns in 2011 la o cifra de afaceri de 108 milioane de euro.

Familia Doicescu (sotii Raul si Mihaela Doicescu) a fost implicata in marile proiecte de infrastructura din ultimii ani din Capitala: catedrala Mantuirii Neamului, terminalul de la Aeroportul Henri Coanda - Otopeni, Ambasada Statelor Unite din Baneasa si altele. O familie cu tot felul de conexiuni si relatii in medii politice, la nivel inalt, cum era fostul ministru al Economiei in timpul guvernarii PDL, Adriean Videanu.

Insolventa, la un pas distanta

Desi ocupa locul intai in topul celor mai mari arendasi, compania se afla intr-un impas economic. Potrivit datelor raportate la Registrului Comertului, Agroexpert Industry avea in 2012 un singur salariat, profit net de 0 lei si o pierdere bruta de 121.890 lei raportata la o cifra de afaceri de 0 lei.

Potrivit RisCo.ro, compania se afla intr-o situatie financiara instabila. Nivelul profitabilitatii operationale si nete, precum si situatia datoriilor curente nete se afla intr-o zona care indica riscuri ridicate. Este probabil ca in perioada urmatoare aceasta firma se va confrunta cu dificultati in asigurarea lichiditatilor necesare pentru a-si desfasura activitatea in conditii optime.

In plus, marja profitului net este foarte scazuta comparativ cu industria din care face parte. Datoriile catre banci si institutii financiare au o pondere semnificativa in total activ, iar gradul de indatorare este mult mai mare decat media industriei din care face parte.

Desi este pe pierdere, potrivit datelor de pe RisCo, firma si-a achitat la timp obligatiile catre stat.

Date financiare:

Active imobilizate: 42.918 lei;

Active circulante: 373.694 lei;

Datorii pe termen scurt: 519.745 lei;

Pierderi din exploatare: 124.185 lei.

In ciuda insistentelor reporterilor Business24, niciun reprezentant al firmei Agroexpert Industry nu a putut fi contactat pana la ora publicarii articolului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În contra curentului european, românii s-au îndreptat în 2024 către mașinile diesel: Înmatriculările au crescut cu peste 31%
În timp ce la nivelul pieței auto europene înmatriculările de autoturisme diesel au înregistrat declinuri anuale de 10,6% în primul trimestru și de 18,5% în luna martie 2024, în România...
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google oferă acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto
Google a anunțat că va oferi acces gratuit la unele dintre cele mai avansate instrumente de editare foto din Google Photos, care anterior erau disponibile doar contra cost. Începând cu luna...
#arendas Romania, #cel mai mare arendas Romania, #cel mai mare mosier Romania, #afaceri Bog Art , #Actionari