Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Razboiul de la Rosia Montana mai are putin si se stramuta la tribunal

Razboiul de la Rosia Montana mai are putin si se stramuta la tribunal
"Rosia Montana Gold Corporation" spera sa obtina avizul Ministerului Mediului pana la sfarsitul anului, iar "Alburnus Maior" ameninta ca il va contesta in instanta.Proiectul minier aurifer de la "Rosia Montana" va primi avizul de mediu pana la sfarsitul anului, a declarat pentru ziarul "Bursa", Alan Hill, presedintele "Rosia Montana Gold Corporation" (RMGC). Optimismul presedintelui RMGC se justifica, in primul rand, prin adoptarea de catre tara noastra a normelor UE privind protectia mediului, pe care mina proiectata de RMGC, sustine domnia sa, le respecta in totalitate. "Dupa 1 ianuarie 2007, vom fi judecati dupa aceleasi standarde de mediu precum celelalte tari membre UE, iar acest lucru ne va usura demersurile", ne-a mai declarat domnul Hill.Argumentele pe care le mai invoca presedintele RMGC in sustinerea proiectului minier aurifer de la Rosia Montana, care ar fi "bun pentru Romania", sunt legate de dezvoltarea zonei pe care ar antrena-o o activitate de asemenea amploare, dar si obligativitatea la transparenta a principalului finantator, "Gabriel Resources" (care detine 80% din proiect, alaturi de "Minvest" SA si alti trei actionari minoritari). Compania canadiana, fiind listata la Bursa din Toronto, se supune regulilor acesteia, mai stricte chiar decat cele ale Bursei din Londra, sustine presedintele corporatiei.
Domnul Hill estimeaza ca, daca proiectul de exploatare miniera va fi aprobat, RMGC va angaja intre 1200 si 5000 de oameni. Reprezentantii RMGC ne-au spus ca la Ministerul Mediului au fost depuse 16 consultari publice, care urmeaza sa fie supuse analizei.
Ministerul Mediului, insa, nu poate anticipa deocamdata o decizie. In prezent, institutia analizeaza "observatiile primite din partea publicului". Surse din cadrul institutiei ne-au informat ca, pana in prezent, au fost depuse "zeci de mii de observatii din partea publicului".
Eugen David, presedintele "Alburnus Maior", una din organizatiile care se opun cu cea mai mare vehementa proiectului, a anuntat ca daca decizia Ministerului Mediului va fi favorabila proiectului minier, ea va fi contestata in instanta. Domnia sa sustine ca au fost depuse zeci de mii de contestatii impotriva proiectului.

*"Alburnus Maior" spune ca proiectul nu intruneste criteriile legale

Proiectul nu intruneste criteriile legale, ne-a declarat Eugen David, presedintele organizatiei neguvernamentale "Aburnus Maior". Chiar daca vor primi avizul de mediu, desi este greu de crezut, avand in vedere zecile de mii de contestatii depuse la Ministerul Mediului, RMGC va trebui sa fie proprietara pe terenuri pentru a putea obtine autorizatia de constructie, ne-a mai spus domnul David. Insa proprietarii gospodariilor cuprinse in perimetrul exploatarii miniere nu vor accepta sa fie stramutati, sustine presedintele organizatiei. In opina vicepresedintelui RMGC, John Aston, ONG-urile s-ar imparti in doua categorii: "cele foarte rele, care se opun proiectului, si cele foarte bune, care colaboreaza cu corporatia si contribuie la dezvoltarea regiunii".
Iar cele "foarte rele" vin mai mereu cu argumente emotionale, deoarece nu au argumente reale, si mint, acuza domnul Aston. De exemplu, afirmatia potrivit careia va fi deversata cianura pe o arie de 800 de hectare este total neadevarata, cianura fiind utilizata numai in interiorul minei, mai spune reprezentantul RMGC. Insa reprezentantul "Alburnus Maior" spune ca "argumentele lor sunt zero". "Daca proiectul ar fi atat de bun pentru Romania, de ce au fost depuse zeci de mii de contestatii?", intreaba retoric Eugen David. In privinta acuzatiilor de minciuna si tentativa de inducere in eroare a publicului, domnul David spune: "Acuzatiile lor sunt pentru noi ca o frectie la un picior de lemn. Cat despre optimismul lor, nu ne putem impotrivi, este dreptul lor sa viseze".

Ioana Rosenberg
Bursa


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 795 ori