Romexterra Bank, in conflict cu actionarii minoritari

Miercuri, 11 August 2010, ora 12:30
3289 citiri
Romexterra Bank, in conflict cu actionarii minoritari

Romexterra Bank, detinuta majoritar de MKB Bank ZRT-Ungaria, este in conflict cu actionarii minoritari in urma procesului intentat de acestia fata de decizia AGA de a converti in actiuni unele datorii catre actionarul majoritar, au precizat miercuri doi dintre actionarii minoritari, relateaza NewsIn.

Potrivit acestora, criza de capital care s-a facut simtita si in sistemul bancar a determinat mai multe banci-mama sa sustina financiar filialele din Romania.

Daca majoritatea au injectat sume consistente de bani, au fost si banci care au capitalizat datorii deja existente. Este si cazul Romexterra Bank care a hotarat in AGA conversia in actiuni a unor datorii catre actionarul majoritar MKB Bank ZRT, prin majorarea de capital.

Aceasta decizie a nemultumit actionarii minoritari care au fost invitati sa vina cu bani lichizi pentru a participa la majorarea de capital.

"Nu intelegem de ce s-a permis majorarea capitalului social al bancii cu sume provenite din imprumuturi, din moment ce legea bancara, respectiv OUG 99/2006, permite doar majorarea de capital social cu numerar, in cazul institutiilor de credit", au declarat doi actionari minoritari ai MKB Romexterra Bank, Cristian Berdei si Traian Negoescu.

Situatia dateaza de la sfarsitul anului trecut, cand Romexterra Bank a convocat AGA pe data de 31 decembrie 2009, in ajunul Anului Nou, pentru a hotari conversia in actiuni a unor imprumuturi ale bancii incheiate cu actionarul majoritar MKB Bank ZRT-Ungaria si majorarea capitalului social cu aceste imprumuturi.

Potrivit celor doi, data a fost aleasa pentru a preveni prezenta altor actionari minoritari la vot, avand in vedere ca actionarul majoritar ar fi trebuit sa se abtina de la vot, dat fiind conflictul de interese. Cu toate acestea, MKB Bank ZRT nu s-a abtinut de la vot si a votat majorarea cu datoriile proprii in detrimentul celorlalti actionari minoritari, mai spun ei.

Actionarii minoritari au actionat in instanta banca, solicitand anularea majorarii de capital. Procesul s-a judecat la Tribunalul Comercial din Targu Mures si s-a incheiat cu respingerea actiunii actionarilor minoritari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#actionari, #bank, #conflict, #romexterra , #Actionari