Sergey Galitskiy, povestea unui rus care a facut avere fara sprijinul Kremlinului

Luni, 24 Noiembrie 2014, ora 08:48
2278 citiri
Sergey Galitskiy, povestea unui rus care a facut avere fara sprijinul Kremlinului
Foto: Forbes

Sergey Galitskiy este fondatorul si actionarul principal al companiei tranzactionate public Magnit, cel mai mare comerciant cu amanuntul din Rusia, cu peste 9.000 magazine deschise in tara. Cel de-al saselea cel mai bogat om din Rusia este adeseori comparat cu Sam Walton, care a dezvoltat Wal-Mart Stores intr-unul dintre cei mai mari retaileri la nivel mondial.

Este o zi fierbinte in Krasnodar, in adancul Rusiei sudice. Actiunea de pe terenul de fotbal este fierbinte, de asemenea. Ari, atacantul brazilian al clubului local, primeste o pasa de pe flancul stang si inscrie un gol superb. Apoi, Ari (numele complet Ariclenes da Silva Ferreira) sarbatoreste executand un salt acrobatic catre marginea suprafetei de joc, smulgandu-si tricoul de joc pentru a expune un mesaj de pe maioul de corp "La multi ani, Sergey Galitskiy!", relateaza publicatia Bloomberg.

Jucatorul a primit un cartonas galben pentru comportament nesportiv, dar proprietarul miliardar al clubului - a 8-a cea mai bogata persoana din Rusia - cu greu ar fi putut fi mai fericit. Sunt coplesit de emotii, a scris el pe Twitter, ulterior, in decursul zilei. Statistica arata ca pe 14 august FC Krasnodar a invins Spartak Moscova cu 4-0, dar adevarul este ca echipa lui Galitskiy, dintr-un oras cu o populatie de sub 1 milion de locuitori, situat la 150 kilometri de Marea Neagra, a zdrobit un club mare, metropolitan, campion de 9 ori.

Inca o data, in ascensiunea sa relatata spre a deveni cel mai mare comerciant cu amanuntul al Rusiei, Galitskiy si-a dovedit siesi si publicului larg ca el, un miliardar care s-a ridicat singur din regiunea interioara a Rusiei, este capabil de mai mult decat a concura cu cei mai bogati industriasi ai tarii.

Cel mai mare angajator

Se evidentiaza deoarece nu se afla printre oligarhii stabiliti in Moscova, care si-au construit averile utilizand legaturi guvernamentale. Guvernul nu i-a dat nimic lui Galitskiy, spune Mattias Westman, partener fondator al companiei Prosperity Capital Management Ltd.

Galitskiy, care valora 12,3 miliarde USD la 26 septembrie, este fondator si cel mai mare actionar al OAO Magnit (MGNT). A demarat in cadrul afacerii cu un singur magazin, denumit Tander, amplasat in strada Uralskaya, din Krasnodar. La sfarsitul lunii septembrie Magnit avea 9.020 magazine imprastiate pe intreg teritoriul Rusiei. Cu mai mult de 240.000 de angajati, Magnit este cel mai mare angajator al tarii din sectorul privat.

Magnit, al carei profit s-a dublat, iar valoarea sa de piata s-a triplat in decursul ultimilor 3 ani, importa din statele membre ale UE intre 3 si 8% din bunurile pe care le comercializeaza. In timp ce acest lucru insemna ca Galitskiy trebuia sa se directioneze catre furnizorii din Turcia, Serbia si statele non-membre UE, profitul Magnit din septembrie s-a majorat cu 34%, in comparatie cu anul precedent, in mijlocul preturilor crescande la alimente.

Avionul privat

Nu cu mult timp inainte de listarea la bursa a companiei Magnit in 2006, Galitskiy conducea un Ferrari rosu. Pe parcurs, si-a pierdut interesul pentru masinile sport si si-a indreptat atentia catre un avion privat Embraer SA si catre un yacht personal construit la comanda de 105 m lungime.

Academia de fotbal

O alta pasiune a sa este insa fotbalul, in care a investit peste 300 de milioane de dolari pentru a fonda clubul sportiv, FC Krasnodar. Pornind de aici, a reusit sa dezvolte si un teren destinat jucatorilor tineri, care s-a transformat ulterior intr-o adevarata academie de fotbal.

Academia reflecta influenta unei alte obsesii a lui Galitskiy sahul. A excelat in acest domeniu in perioada adolescentei, pe cand jucatorii erau incurajati sa isi dezvolte inteligenta astfel. Dupa ce si-a obtinut diploma in domeniul finantelor, cel ce avea sa devina milionar a pus bazele unei afaceri cu cosmetice in 1994 alaturi de cativa colegi din facultate, la doar 3 ani dupa colapsul financiar al Uniunii Sovietice. Primul business pe cont propriu l-a dezvoltat in 1998, tot in perioada imediat urmatoare unei crize economice.

Nisa potrivita

Desi sansele nu-i erau prielnice, Magnit a prosperat pentru ca, asa cum spune si Maria Kolbina, analist financiar la ZAO VTB Capital din Moscova, vanzarea cu amanuntul a produselor de consum este cel mai sigur domeniu mai ales in Rusia, unde populatia plateste aproximativ 38% din venituri pentru procurarea mancarii. Pana in 2001, Magnit avea deja 150 de magazine; numarul lor a ajuns la 1500 in doar 4 ani. Investitia initiala pentru deschiderea unui nou magazin il costa pe Galitskiy in jur de 150.000 de dolari, iar durata de recuperare a acesteia este de doar 3 ani.

Dragostea pentru Krasnodar si succesul

Afacerile rusesti sunt centralizate in general in jurul Moscovei si Kremlinului, insa Galitskiy a preferat sa ramana in Krasnodar pana anul trecut, cand a inceput, in sfarsit, sa se extinda in mod agresiv in Moscova si St. Petersburg.

Desi foarte multa lume traieste cu impresia ca vanzarea cu amanuntul este o afacere usoara, adevarul este ca Galinskiy a fost nevoit sa dezvolte programe software si sa achizitioneze o flota de aproape 6.000 de camioane pentru a evita atat costurile mari de monitorizare si transport, cat si pentru a se feri de coruptia atat de densa in Rusia.

Stagnarea din evolutie

Oamenii se intreaba daca Magnit va inceta sa creasca, iar cifrele ofera un raspuns foarte optimist nu prea curand. In 2013, venitul companiei l-a depasit pe cel al afacerii lui Mikhail Fridman, X5 Retail Group NV care activeaza in domeniul petrolului si in cel al telecomunicatiilor. In luna septembrie, compania lui Galitskiy a devenit cel mai mare furnizor din Europa din punct de vedere al valorii de piata, depasind compania cu origini britanice Tesco Plc.

In timp ce Tesco detine peste 25% din piata Marii Britanii, Magnit are un procent de doar 6% in patria - mama. Estimarile pentru sfarsitul anului 2018 sunt foarte optimiste pentru compania ruseasca, ce intentioneaza sa ajunga la un numar de 12.000 de magazine, 650 de hypermarketuri si 4.500 de outleturi cosmetice.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#afaceri Sergey Galitskiy, #avere Sergey Galitskiy, #Sergey Galitskiy Magnit , #Actionari