ANPC a dat amenzi de 170 mil lei

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 10:54
1327 citiri
ANPC a dat amenzi de 170 mil lei

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a efectuat anul trecut 112.610 controale si a aplicat amenzi in valoare de 170.219.841 lei, cu 4% mai mari fata de amenzile date in 2009, de 163.482.959 lei, potrivit datelor trimise de ANPC, transmite NewsIn.

Reprezentantii autoritatii spun ca aceasta diferenta a sumelor incasate din amenzi s-a datorat modificarii cuantumului amenzilor, dar si intrarii in vigoare a unor acte normative specifice.

In 2009, ANPC efectuase 117.649 controale.

De asemenea, ANPC a primit anul trecut 64.688 petitii, fata de 51.465 petitii primite in 2009.

Cea mai mare parte din cele primite in 2010 vin din sectorul serviciilor nealimentare (40%), apoi 22% vin din sectorul produselor nealimentare, 14% din zona produselor financiare, iar restul au fost pentru produse alimentare si servicii financiare.

Totodata, in urma controalelor efectuate, pentru neconformitatile constatate in anul 2010, pe langa sanctiunile aplicate, au fost dispuse, dupa caz, si urmatoarele masuri: oprirea temporara de la comercializare a produselor, pana la remedierea deficientelor (24.997 cazuri), oprirea temporara de la comercializare a prestarii serviciului, pana la remedierea deficientelor (1.768 cazuri), precum si oprirea definitiva de la comercializare a produselor (4.903 cazuri).

In plus, la zece dintre unitati a fost dispusa oprirea temporara a importului, iar la alte 23 - oprirea temporara a fabricatiei.

De asemenea, 40 din unitati au fost inchise temporar, pana la 6 luni, iar sapte unitati au fost inchise definitiv.

"Inchiderea definitiva a unitatii s-a dispus in cazul comercializarii substantelor interzise, in majoritatea cazurilor controalele efectuandu-se in echipe comune cu reprezentantii Garzii Financiare, Politiei, DIICOT, Ministerului Sanatatii", spun reprezentantii ANPC.

Autoritatea are circa 700 de angajati. ANPC coordoneaza si realizeaza strategia si politica Guvernului in domeniul protectiei consumatorilor, actioneaza pentru prevenirea si combaterea practicilor care dauneaza vietii, sanatatii, securitatii si intereselor economice ale consumatorilor.

Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
Cadourile pentru colegii de birou - sfaturi pentru a alege darul perfect
De fiecare dată când se apropie aniversarea unui coleg de birou, apare și întrebarea: “Ce să-i luăm?”, pentru care mulți vin cu idei, însă prea puține par unele cu care poți merge la...
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
#protectia consumatorului, #amenzi, #controale , #Angajati