Basescu: MAI si MFP trebuie restructurate

Marti, 26 Iulie 2011, ora 10:02
1640 citiri
Basescu: MAI si MFP trebuie restructurate

Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Finantelor Publice trebuie restructurate, reformarea institutiilor fiind o responsabilitate politica, dupa cum a declarat presedintele Romaniei, citat de NewsIn.

"Personal, am incredere intr-o astfel de institutie a statului si in Ministerul de Interne roman. In acelasi timp, el nu este suficient de performant datorita calitatii slabe a multora dintre politisti, jandarmi si a birocratiei.

Ce restructurari s-au facut? Ati auzit dvs de restructurare in Politie? Toti ministrii care au fost pana acum - imi mai pun oarecare sperante in Igas - dupa doua saptamani vorbeau ca generalii din MAI, toti s-au dus acolo 'reformez eu Politia si ii fac sa fie la dispozitia cetateanului' si dupa doua saptamani am vazut atatia, cand eram in guvern, dintre minstrii care s-au perindat...

Exact ca si ministrii de finante - toti se duc cu ideea sa puna cate-o bomba sub Ministerul de Finante, sa termine cu birocratia, cu aranjamentele de la ANAF, cu cele din vama, dupa doua saptamani uita toti sa mai vorbeasca de reformarea MAI si a Ministerului de Finante. Daca vreti, e si un semnal public", a spus presedintele.

"Reformarea acestor doua institutii este o responsabilitate politica, sunt singurele care nu au inceput restructurarile", a punctat seful statului.

Basescu a mai mentionat si ca trebuie modificata Legea functionarului public, care i-a impiedicat pe vamesii arestati sa poata fi scosi din sistem.

"MAI trebuie restructurat. Uitati-va Academia de Politie, an de an ia sute de copii.

De ce? Ca sa tina catedrele chestorilor, generalilor din Academie. Pe urma, vin si-i varsa direct in sistem, trebuie sa-i primesti in MAI. Or fi buni, or fi mai putin buni, dar nu mai avem nevoie de atatia politisti. Tot facem cu sutele in fiecare an, nemaivorbind de perioada in care ii luam de pe strada, cand nu aveam suficienti politisti", a explicat Basescu.

El a precizat ca ceea ce si-ar dori este ca restructurarea sa se faca pe competenta, fara a mai fi pastrate cadre in functie de gradul de rudenie, iar procesul de reorganizare sa conduca la debirocratizare.

Intrebat cat isi mai pune sperante in ministrul Igas, presedintele a subliniat ca premierul este cel care initiaza remanierea.

"Ce este cert insa, in raport cu banii pe care-i are in buget MAI pentru salarii sunt mai mult cu 10.000 de salariati si nimeni nu le va da niciun leu la rectificare, ei trebuie sa stie lucrul asta.

Asa cum au plecat sute, mii, zeci de mii de oameni din administratia centrala si locala, nici Ministerul de Interne si cel de Finante nu pot face nota discordanta. Esenta este s-o faca pe calitate.

Daca la ANAF vor mentine tot ciubucarii si-i vor da afara pe cei care nu au ajuns la o intelegere cu firmele va fi o mare pierdere restructurarea. Daca la Politie vor fi tinuti politistii care sunt in buna intelegere si cu gastile din fiecare oras, din comuna, nu am facut nimic cu restructurarea, care trebuie sa fie un moment de selectare a oamenilor de calitate", a explicat presedintele.

El s-a referit si la situatia de la Deta. "Acum nu mai stii de cine e legat scandalul de acolo - de politisti, de primar sau de fiii primarului", a spus Basescu.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#basescu, #restructurare angajati, #restructurare stat, #mfp, #mai, #minister finante, #minister interne , #Angajati