Cat baga angajatul de Bucuresti in contul patronului

Miercuri, 15 Iulie 2009, ora 09:10
1052 citiri
Cat baga angajatul de Bucuresti in contul patronului

Peste 7.600 de euro/luna a "produs" in medie fiecare angajat dintr-un IMM din Bucuresti, in 2007, fata de 4.100 euro, in restul tarii.

Peste 7.600 de euro/luna a produs in medie fiecare angajat dintr-un IMM din Bucuresti, in 2007, in timp ce in restul tarii productivitatea muncii a fost de aproximativ 4.100 euro/persoana.

Asadar, un angajat din Capitala a fost de aproape doua ori mai eficient decat media nationala, reiese din datele publicate in "Carta alba a IMM-urilor din Romania - 2009", lansata marti de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

Discrepantele sunt chiar mai mari daca se face comparatia cu o companie similara din Vaslui, bunaoara, din regiunea de dezvoltare Nord-Est, unde un angajat a produs in medie putin peste 2.800 de euro/luna, de doua ori si jumatate mai putin decat omologul din Capitala.

Diferente au existat si fata de firmele din Brasov, Sibiu si Covasna (2.975 de euro/luna). Si asta nu pentru ca o firma din tara nu ar fi dotata cu aparatura performanta, ci din alte motive, care tin mai degraba de marimea pietei, dar si de concurenta.

"In principiu, in Bucuresti exista o concentrare mai mare de activitati economice cu adaos mai mare, asa cum sunt de exemplu casele de avocatura, firmele de contabilitate, marketing ori publicitate", ne-a declarat Matei Paun, managing partner la BAC Investment - firma de consultanta pentru fuziuni, achizitii si finantari.

Asta inseamna ca Bucurestiul sta bine in statistici si datorita contractelor mari, de ordinul sutelor de mii de euro/an, pe care le obtin unii avocati, situatie destul de putin frecventa in regiunile sarace.

Topul celor mai neprofitabile afaceri ale IMM-urilor

Desi pare greu de crezut, cele mai proaste afaceri pentru IMM-uri au fost cele din industria tutunului, unde fiecare intreprindere a pierdut in medie aproape 750.000 de euro intr-un an.

Pe locul doi in clasamentul afacerilor neprofitabile se afla extractia si prelucrarea minereurilor metalifere, cu o pierdere anuala de 705.000 euro/firma, urmata de prelucrarea titeiului (503.000 euro).

Pe minus au iesit si intreprinderile din domeniul extractiei hidrocarburilor, ca si cele din industria mijloacelor de transport rutier. 

Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android. Despre ce este vorba
Google a lansat recent noi funcții pentru ecosistemul Android, proiectate să îmbogățească experiența utilizatorilor pe dispozitive mobile, tablete, smartwatch-uri și sisteme auto....
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
#IMM, # angajat, # fuziuni, # achizitii, # angajati , #Angajati