Cine-a iesit cel mai castigat din afacerea secolului cu petrol

Joi, 09 Aprilie 2015, ora 16:39
2022 citiri
Cine-a iesit cel mai castigat din afacerea secolului cu petrol
Foto: Tu

Helge Lund, directorul instalat de doar doua luni in fruntea companiei britanice BG Group, ar putea sa fie omul care castiga cel mai mult de pe urma achizitiei firmei de catre grupul olandez Shell.

Recrutat din randul personalului executiv din cadrul gigantului norvegian StatOil, Lund, in varsta de 52 de ani, a avut sansa sa detina si cel mai mare salariu din industrie, dar o revolta a actionarilor i-a taiat aceasta sansa.

Oricum, compensatiile care ii vor fi acordate de noii patroni vor repara cu varf si indesat acest mic capriciu al sortii, constata reporterii Bloomberg.

Plata pentru prezenta

Desi abia a apucat sa ponteze intre 9 februarie si 9 aprilie, Helge Lund se vede fericitul posesor al unor compensatii de 43 de milioane de dolari.

Contractul acestuia prevede ca, in cazul schimbarii sale din functie, din alte motive decat lipsa de performanta a companiei, sa primeasca despagubiri echivalente cu un salariu anual plus 30% din salariul de baza plus o cota parte din actiuni, arata raportul anual al BG Group.

"Partea de actiuni pe care Helge urma sa o detina in cadrul companiei depinde de rezultatele financiare inregistrate de la instalarea sa in functie. Acestea vor fi stabilite in momentul definitivarii tranzactiei intre BG si Shell", a mentionat purtatorul de cuvant BG Group, Yulia Caris.

Suma totala este estimata, astfel, la 43 de milioane de dolari, bani pe care Helge Lund ii va vedea la momentul definitivarii achizitiei firmei, preconizata a avea loc in perioada imediat urmatoare.

Norocosul director se poate considera un om implinit. In cei 10 ani petrecuti in fruntea companiei petroliere din Norvegia nu a castigat atatia bani.

Practic, Lund a avut norocul sa fie prezent in functie la data definitivarii tranzactiei de 70 de miliarde de dolari.

A spart pusculita

Lund va continua sa conduca firma BG pana la definitivarea tuturor aspectelor legale ale afacerii, urmand ca apoi sa plece, a precizat Ben van Beurden, directorul Shell, in conferinta tinuta la mijlocul acestei saptamani.

Lund are un salariu de baza de 1,5 milioane lire sterline, plus un fond de pensie alimentat cu 30% din valoarea salariului.

Mai mult, acesta poate beneficia de prime anuale insumand valoarea a doua salarii, adica 3 milioane de lire.

Helge Lund a primit in urma cu o luna si un drept la stimulente pe termen lung in valoare de 4,6 milioane lire sterline, valoarea totala a primelor pentru 2015, pe care le va primi in cadrul compensatiei banesti fiind astfel de 4 milioane lire sterline, conform datelor din contractul prezentat de BG Group.

Nu este totul! Jackpotul se completeaza cu despagubirile pe care BG Group trebuie sa i le plateasca pentru avantajele pierdute odata cu plecarea din functia de director al StatOil, 750.000 de lire sterline, si cu prima de relocare, in valoare de 480.000 de lire.

"Pana la definitivarea tranzactiei, eu si echipa mea vom ramane devotati BG Group si actionarilor, ca si planului de afaceri aprobat pentru 2015", a precizat Helge Lund intr-un comunicat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#tranzactie Shell Bg Group, #salariu compensatoriu direct BG Group, #prime director BG Group , #Angajati