Guvernul vrea sa taie din cheltuielile salariale circa 3,5 miliarde lei, in 2010

Luni, 16 Noiembrie 2009, ora 16:57
1901 citiri
Guvernul vrea sa taie din cheltuielile salariale circa 3,5 miliarde lei, in 2010

Cheltuielile cu salariile vor fi mai mici cu 3,5 miliarde lei in 2010, fata de cele pentru acest an, reflectand o scadere a ponderii cheltuielilor in PIB de 0,68%, in conditiile in care bugetul pe anul viitor prevede reducerea cheltuielilor cu personalul la 8,7% din PIB, a spus luni, Gheorghe Pogea, potrivit NewsIn.

"Ministerul Finantelor Publice colecteaza date privind numarul de angajati din sistemul public. Spre exemplu, pentru luna septembrie, numarul total de angajati din sectorul bugetar a fost de 1.388.835.

Bugetat pentru anul 2009, numarul a fost de 1.414.465. Acesta a fost numarul avut in vedere la elaboarea bugetului pe 2009. Pe 2010 se prevede o reducere a cheltuielilor cu personalul la 8,7% din PIB. (PIB, aproximativ 525 miliarde slei n.r.t), respectiv cheltuielile cu personalul vor fi mai mici cu circa 3,5 miliarde lei sau 0,68% din PIB.

In anul 2009, numarul posturilor fata de cele bugetate este mai scazut cu 16.975 la nivelul bugetului de stat (luna septembrie, anul curent)", a declarat ministrul interimar al Finantelor, Gheorghe Pogea.

Astfel, numarul total al angajatilor la stat a fost mai mic cu 25.630 in luna septembrie, fata de cel avut in vedere la construirea bugetului de stat pe anul 2009. Pogea sustine ca cele mai mari cresteri ale salariilor in acest an s-au inregistrat la nivelul autoritatilor locale unde veniturile angajatilor au crescut in medie cu 15,3%, fata de anul trecut.

"La nivelul autoritatilor centrale, care pot fi controlate riguros de guvern, acestea (cresterile salariale, n.r.) au crescut doar cu 2,9% pe primele opt luni. Depasiri mai mari sunt la nivelul autoritatilor locale: 15,3% (efectele autonomiei locale)", a spus reprezentantul Ministerului de Finante.

Gheorghe Pogea a adaugat ca "in anul 2009, nu au avut loc majorari ale salariilor individuale ale personalului din sistemul public si nici a numarului de persoane".

"Cresterea cu 9,2% a cheltuielilor de personal pe primele noua luni din 2009, comparativ cu noua luni 2008 se datoreaza faptului ca in 2008, in ultimul trimestru al anului, au avut loc majorari de salarii care acum se repercuteaza prin anualizare pe 12 luni. Pe cale de consecinta, masa salariala este mai mare", a mai spus Pogea.

El a precizat ca Legea salarizarii unitare, reforma pensiilor, restructurarea agentiilor (masura intrata in vigoare), alaturi de legea responsabilitatii fiscale reprezinta masuri care vor conduce la profunde reformre structurale, printre efectele acestora urmand sa se numere in primul rand consolidarea fiscala si reducerea deficitului bugetar de la circa 7,3% din PIB in 2009 la mai putin de 3% in 2012.

Peste 17.000 de posturi au fost reduse in 2009, prin angajarea unei persoane la sapte plecate, sustine Pogea

Ministrul interimar al Finantelor sustine ca, in acest an, prin aplicarea masurii privind angajarea unei singure persoane in locul altor sapte persoane care au parasit sistemul bugetar s-a reusit reducerea numarului de posturi in sistemul bugetar cu peste 17.000 de angajati.

"Au fost inghetate angajarile. Peste 17.000 de posturi au fost reduse prin angajarea doar a unei persoane din sapte care au parasit sistemul. Acest mecanism se va pastra si in cursul anului 2010. Este un proiect avut in vedere de catre MFP, care impreuna cu ministerul comunicatiilor va extinde utilizarea acestor sisteme de plati in perioada urmatoare, absolut necesare pentru imbunatatirea capacitatii administrative, dar mai ales pentru economie de timp la contribuabil", a precizat Pogea. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
A fost inventat softul care ghicește dacă un angajat e gata să-și dea demisia. Cum ar putea utiliza patronii rezultatele
Patronii îngrijoraţi de fluctuaţia angajaţilor sau care îşi pun întrebări despre perioada de timp în care o persoană recrutată va rămâne la noul ei loc de muncă ar putea conta, în...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#angajati, #buget, #cheltuieli, #personal, #posturi , #salarii , #Angajati