Imigrantii, "mai calificati decat britanicii"

Miercuri, 31 Ianuarie 2007, ora 04:25
1093 citiri

Un sondaj facut public marti a dezvaluit ca lucratorii imigranti sunt descrisi de angajatori ca fiind mult mai harnici, mai demni de incredere si mai calificati decat britanicii.

Sondajul realizat de Institute of Directors (IoD) a descoperit ca angajatorii care folosesc lucratori imigranti declara ca acestia au performante mai bune decat lucratorii autohtoni in ceea ce priveste etica la locul de munca, productivitatea, increderea, educatia si calificarile, precum si zilele de concediu medical pe care le-au luat. Lucratorii britanici nu au obtinut rezultate mai bune decat imigrantii la nici unul dintre criteriile din sondaj.

Descoperirile vor alimenta temerile din mediul de afaceri, potrivit carora strategiile guvernamentale din zone precum cea a calificarilor nu reusesc sa asigure competitivitatea Marii Britanii intr-o economie tot mai globala. Miles Templeman, director general la IoD, a declarat pentru FT ca sondajul arata ca "forta de munca din Marea Britanie trebuie sa-si imbunatateasca performanta si calificarile".

Lipsa calificarilor printre lucratorii britanici a fost cel mai des invocat motiv pentru angajarea lucratorilor imigranti, mentionat de 61% dintre angajatori. Doar 16% dintre respondenti au recunoscut ca au fost motivati de faptul ca e mai ieftin sa angajezi lucratori imigranti decat britanici.

Sondajul coincide cu intensificarea dezbaterii politice referitoare la legaturile dintre imigratie si politicile de combatere a extremismului religios din Marea Britanie.

David Cameron, liderul conservatorilor, a avertizat ieri intr-un discurs despre coeziunea comunitatii ca imigratia necontrolata ar putea duce la "teama, diviziune si resentimente", exercitand presiune asupra situatiei locuintelor si a serviciilor publice. Interventia contrasteaza cu tacerea relativa a domnului Cameron cu privire la problemele legate de imigratie in primele luni de la preluarea conducerii, in timp ce incerca sa isi repozitioneze partidul.

Sondajul mai dezvaluie si nemultumirea generala din domeniul afacerilor cu privire la modul in care ministerele se ocupa de situatia imigratiei, oferind astfel noi motive de atac numarului tot mai mare de critici ai ministrului de interne John Reid. Aproape trei sferturi - 73% - din cele 500 de companii cuprinse in sondaj au declarat ca politica guvernului cu privire la imigratie nu este eficienta, in timp ce doar 13% au sustinut abordarea Ministerului de Interne.

Potrivit sondajului, cei mai multi angajatori considera ca lucratorii imigranti au adus o contributie pozitiva in economie si sustin utilizarea cotelor pentru a incuraja imigratia si a mai compensa lipsa unor calificari. Majoritatea celor chestionati - 57% - a sustinut libertatea totala de miscare a fortei de munca in interiorul Uniunii Europene.

Dar sondajul sugereaza ca numarul tot mai mare al imigrantilor din Marea Britanie ar putea influenta aceasta sustinere pentru o miscare libera in interiorul granitelor UE. Aproape doua treimi din angajatorii chestionati au declarat ca lucratorii din statele care au aderat la UE, ca Romania si Bulgaria care au aderat luna aceasta, ar trebui sa suporte restrictii asupra dreptului de a lucra in Marea Britanie.

Majoritatea celor chestionati au sustinut si restrictionarea imigratiei din afara UE, reflectand teama unei minoritati semnificative - de 42% - potrivit careia nivelul actual al imigratiei este prea mare in comparatie cu insuficienta calificarilor.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: FINANCIAL TIMES (Marea Britanie), <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...