Ministerul Muncii cere amenzi de 100.000 lei pentru nerespectarea deciziilor inspectorilor de munca

Joi, 22 Aprilie 2010, ora 14:21
1802 citiri
Ministerul Muncii cere amenzi de 100.000 lei pentru nerespectarea deciziilor inspectorilor de munca

Ministerul Muncii propune schimbarea incadrarii inspectorilor de munca in functionari publici cu statut special si amendarea angajatorilor care nu respecta deciziile inspectorilor de munca cu intre 30.000 si 100.000 lei, printr-un proiect de modificare a activitatii Inspectiei Muncii, relateaza NewsIn.

"Neindeplinirea de catre angajator a masurilor obligatorii dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 30.000 lei la 100.000 lei", iar "obstructionarea in orice mod a inspectorilor de munca, de catre angajatorul persoana fizica sau juridica, sa exercite, total sau partial, controlul si sa efectueze cercetarea evenimentelor potrivit prevederilor legale, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei", se arata in proiectul de lege privind modificarea si completarea Legii nr. 108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii.

Ministerul Muncii propune, totodata, santionarea contraventionala a autoritatilor administratiei publice centrale sau locale cu amenda de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru "obstructionarea in orice mod" a inspectorilor sociali in timpul exercitarii atributiilor de serviciu.

Proiectul de lege dispune instituirea functiei de inspector de munca si inspector social, in cadrul categoriei functiilor publice specifice cu statul special, urmand ca personalul Inspectiei Muncii si al inspectoratelor teritoriale de munca sa fie alcatuit din "functionari publici cu statut special - inspectori de munca si inspectori sociali, alti functionari publici si personal contractual".

Inspectia Muncii ar urma sa fie condusa de un inspector general de stat si de doi inspectori generali de stat adjuncti, iar incadrarea acestor functii in grilele Legii unitare a salarizarii se va face la capitolul "functii publice de conducere specifice, asimilate din punct de vedere al drepturilor salariale cu directorul general si directorul general adjunct din minister".

Documentul mai prevede ca "inspectorii de munca sunt obligati sa nu dezvaluie secretele de fabricatie sau de comert si, in general, procedeele de exploatare de care iau cunostinta in exercitarea functiilor lor, atat pe durata existentei raporturilor de serviciu, cat si timp de doi ani dupa data incetarii acestora, si sa pastreze confidentialitatea asupra identitatii persoanei care semnaleaza nerespectarea prevederilor legale in domeniul reglementat de prezenta lege si sa nu o dezvaluie angajatorului ori prepusilor sai faptul ca efectueaza controlul ca urmare a unei sesizari". 

HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat smartphone-uri la prețuri sub 800 RON. Cu ce specificații vin
HMD a lansat recent trei noi smartphone-uri sub marca proprie: HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ și HMD Pulse. În cadrul unei întâlniri online care a avut loc pe 17 aprilie, Adam Ferguson,...
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Infinix intră pe piața din România! Producătorul oferă telefoane de buget, cu specificații decente. Care sunt prețurile
Compania Infinix Mobility, cunoscută pentru tehnologiile inovative și telefoanele de buget, mid-range și high-end, își extinde acum operațiunile pe piața din România. Fondată în 2013,...
#angajatori, # proiect, # functionari , #Angajati