Patronii vor fi obligati sa-si consulte angajatii in luarea deciziilor

Vineri, 30 Iunie 2006, ora 04:52
1027 citiri

Firmele care au mai mult de 20 de angajati vor fi obligate sa informeze si sa consulte constant reprezentantii salariatilor lor cu privire la deciziile care au incidenta asupra activitatii angajatilor. Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege care transpune in legislatia nationala Directiva Parlamentului si a Consiliului European privind stabilirea cadrului general de informare si consultare a salariatilor din Comunitatea Europeana.

Astfel, angajatorii care incadreaza cel putin 20 de salariati vor avea obligatia sa informeze si sa consulte reprezentantii angajatilor asupra situatiei economice a firmei si a politicilor privind forta de munca in cadrul intreprinderii.

De asemenea, ei trebuie sa informeze angajatii cu privire la orice decizie care duce la modificari importante in organizarea muncii, in relatiile contractuale sau in raporturile de munca.

Angajatorii au dreptul sa nu comunice salariatilor informatiile de natura sa dauneze grav functionarii si intereselor intreprinderii, dar trebuie sa isi justifice decizia in fata reprezentantilor angajatilor. Acestia pot actiona intreprinderea in justitie daca considera nejustificata decizia conducerii de a invoca confidentialitatea informatiilor.

Actul normativ prevede contraventii si sanctiuni pentru nerespectarea prevederilor legii. Astfel, angajatorul poate fi amendat cu 1.000 lei (RON) pana la 20.000 lei pentru nerespectarea obligatiei de a transmite reprezentantilor salariatilor informatiile care ii privesc, conform prezentei legi.

Bloombiz

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...