Pensiile magistratilor vor scadea, in medie, de patru ori

Joi, 18 Februarie 2010, ora 14:16
1487 citiri
Pensiile magistratilor vor scadea, in medie, de patru ori

In urma recalcularii pensiilor, procurorii, judecatorii, diplomatii, functionarii publici parlamentari si fostii angajati ai Curtii de Conturi vor incasa pensii mai mici, in medie, de patru ori de la nivelul actual, a declarat joi ministrul Muncii, Mihai Seitan, citat de NewsIn.

"Pensia medie a procurorilor si a judecatorilor este de 8.529 lei si din aceasta suma doar 20%, respectiv 1.709 lei, reprezinta valoarea reala a pensiei. Asa statul completeaza restul pensiei de aproape 80%.

Aceasta situatie va fi rezolvata in urma recalcularii pensiilor, urmand ca magistratii sa castige de patru ori mai putin", a spus Seitan.

Ministrul Muncii a adaugat ca, in aceasta situatie se regasesc si diplomatii, functionarii publici parlamentari si fostii angajati ai Curtii de Conturi, ale caror pensii sunt calculate la valoarea de 80% din ultimul salariu.

Seitan a adaugat ca proiectul legii pensiilor va intra in dezbaterea Senatului in cursul saptamanii viitoare si se asteapta ca legea pensiilor sa treaca de Parlament in prima jumatate a anului, urmand ca ulterior, timp de cinci luni, sa aiba loc procesul de recalculare a pensiilor. El a precizat ca noua lege unitara a pensiilor se va aplica de la 1 ianuarie 2011.

Ministrul a precizat ca este nevoie de o noua lege a pensiilor intrucat daca se va merge pe acelasi sistem, deficitul bugetului de pensii ar ajunge la 6% din produsul intern brut (PIB) in 2025, iar acest lucru este "inadmisibil si imposibil de sustinut financiar".

"Acest sistem a devenit inechitabil si a creat foarte multe brese, subsisteme sau sisteme conexe care isi trateaza pensiile bazandu-se pe contributiile platite de altii", a mai spus Seitan.

Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile
Android 15 promite să transforme modul în care utilizatorii ascultă muzica la căști sau boxe portabile, prin introducerea unei caracteristici îmbunătățite de „partajare audio”....
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple Music, Apple TV și Apple Devices, disponibile și pe Windows
Apple a lansat oficial trei aplicații dedicate pentru utilizatorii de Windows: Apple Music, Apple TV și Apple Devices. Actualizarea face parte din eforturilor companiei de a se distanța de...
#functionari, #magistrati, #pensie, #pensii , #Angajati