Proteste la Mechel, pe fondul numarului mare de concedieri

Vineri, 07 Septembrie 2012, ora 15:05
1593 citiri
Proteste la Mechel, pe fondul numarului mare de concedieri

Aproximativ 1.000 de salariati de la combinatul siderurgic Mechel Campia Turzii vor organiza un mitig, urmat de un mars de protest, nemultumiti de faptul patronatul rus a intrerupt nejustificat activitatea combinatului si ameninta sa concedieze aproximativ 800 de persoane.

Presedintele Federatiei Sindicale Metarom, Mircea Scantei, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca Sindicatul Industria Sarmei Campia Turzii va organiza un amplu protest, in 14 septembrie, dupa ce activitatea combinatului de acolo a fost oprita total inca din iarna, concernul Mechel motivand decizia prin faptul ca nu ar fi comenzi.

Sindicalistii spun ca patronatul rus a concediat deja, in luna martie, 800 de angajati si se pregatesc de disponibilizarea altor 800. "Practic va ramane un mic atelier", a precizat Scantei.

Presedintele Federatiei Metarom sustine ca justificarile concernului Mechel sunt false, avand in vedere ca Romania a avut in monitorizarea Comisiei Europene sase combinate, iar raportul final, prezentat in ianuarie 2011 a fost pozitiv. Mai mult, potrivit sindicalistilor, in primul semestru din acest an, nici productia, nici consumul nu s-au diminuat comparativ cu primul semestru din 2011.

"In acest context, probabil ca este o problema de management. Este pentru prima data dupa 1990, cand producatorii romani de metal au pierdut piata interna, ceea ce inseamna ca 50 la suta din necesar vine din piata externa", a mai spus Scantei.

Sindicalistii sustin ca au sesizat de mai multe ori Guvernul Romaniei dar situatia nu s-a schimbat deloc, ministrul delegat pentru dialog social, Liviu Pop promitand doar ca va studia contractul de privatizare la care sindicatele nu au acces.

Reprezentantii Metarom spun ca, dincolo de concedieri, situatia este si mai grava, avand in vedere ca hale si utilaje apartinand combinatului sunt dezmembrate si vandute la fier vechi, ceea ce elimina orice speranta privind o eventuala revanzare, respectiv repornire a combinatului.

Situatie identica si in alte orase

Sindicalistii afirma ca situatia nu este singulara, toate celelalte societati detinute de investitorul rus, respectiv la Targoviste, Buzau, Braila si Otelul Rosu, avand productia diminuata si disponibilizari colective.

Presedintele Metarom a precizat ca in 1990, in metalurgia romaneasca erau in jur de 200.000 de angajati, iar acum au mai ramas doar 31.000.

In acest context, Metarom si Confederatia Nationala Sindicala "Cartel Alfa" solicita Guvernului implicarea imediata pentru pastrarea locurilor de munca existente, stoparea concedierilor colective, crearea de noi locuri de munca pentru cei disponibilizati si atragerea de investitori in zonele metalurgice.

Mitingul de la Campia Turzii, programat sa inceapa la ora 12.00 in fata combinatului, va fi urmat de solicitarea unei intalniri cu Guvernul si conducerea Mechel, pentru rezolvarea problemelor.

Sindicalistii spun ca daca situatia de la Campia Turzii nu va reveni la normal, vor urma ample actiuni de protest si in Capitala. Conducerea Metarom a mai precizat ca la protestul de la Campia Turzii vor participa reprezentanti din mai multe sindicate din metalurgie, afiliate Metarom.

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#proteste Mechel Campia Turzii, #proteste sindicalisti Mechel, #miting Mechel , #Angajati