Statul roman, chemat in instanta la Washington de fostul proprietar al Nitramonia Fagaras

Joi, 22 Martie 2007, ora 08:20
1176 citiri

Investitorul american, S&T Oil Equipment & Machinery, se pregateste sa initieze procedura de arbitraj international impotriva statului roman cu privire la decizia guvernamentala de confiscare a companiilor din grupul Nitramonia Fagaras, informeaza un comunicat din partea avocatilor firmei americane.

Compania americana sustine faptul ca actiunea de preluare intreprinsa de statul roman in februarie 2005 este ilegala si incalca flagrant legile internationale, precum si prevederile tratatului investitional bilateral dintre Statele Unite si Romania.

Pe 8 martie 2007, compania S&T a notificat oficial Guvernul Romaniei ca va depune cazul la Curtea Internationala de Arbitrare a Litigiilor Comerciale din Washington DC, principalul for pentru rezolvarea litigiilor privind investitiile straine. Procedura de arbitraj va fi declansata in cateva saptamani, potrivit declaratiilor reprezentantilor King&Spalding, firma internationala de avocatura care reprezinta interesele companiei S&T. "Clientul nostru spera ca statul roman va dori sa rezolve acest litigiu pe cale amiabila", a declarat Reggie Smith, avocatul care administreaza cazul din partea S&T. "Totusi, vom initia procedura internationala de arbitraj impotriva Romaniei in cateva saptamani daca nu se va gasi o rezolvare", a adaugat Smith.

Companiile Nitramonia sunt unul dintre principalii angajatori din centrul Romaniei, avand in acest moment sute de angajati. Dupa confiscarea companiilor din proprietatea S&T in februarie 2005, guvernul nu si-a indeplinit o serie de obligatii catre muncitorii Nitramonia ceea ce a starnit miscari sindicale de protest. In prezent, guvernul incearca sa vanda companiile Nitramonia altor investitori. Astfel, s-a anuntat recent ca Donau Chem Turnu Magurele, controlata de grupul InterAgro, detinut de omul de afaceri Ion Niculae a facut demersurile de cumparare a principalului activ al producatorului de ingrasaminte si produse azotoase Nitramonia, S.C. Nitrofertilizer S.A., contra sumei de 34 milioane RON (aproximativ 10 milioane Euro).

Demararea procedurilor de arbitraj international de catre S&T Oil Equipment&Machinery privind proprietatea de drept asupra S.C. Nitrofertilizer S.A. si a celorlalte companii Nitramonia ar putea impiedica eforturile gurvernului de a vinde companiile. "Guvernul roman incearca sa vanda ceea ce a fost confiscat ilegal de la S&T", a declarat Reggie Smith. "Orice potential cumparator de bunuri sau actiuni ale companiilor Nitramonia ar trebui sa tina cont de faptul ca acestea au fost dobandite in urma incalcarii clare a legilor interne si internationale. Guvernul ar trebui sa inceteze orice proceduri de vanzare sau dispozitii care privesc companiile Nitramonia pana cand arbitrajul international va fi finalizat."

Nitramonia isi desfasoara activitatea in Fagaras, pe o platforma industriala de 300 hectare si are ca obiect principal de activitate producerea si comercializarea produselor chimice constand in produse anorganice, ingrasaminte chimice, intermediari organici, rasini-adezivi si explozivi industriali. S&T a achizitionat Nitramonia de la APAPS, predecesorul AVAS, in octombrie 2003. In 2004, guvernul a aprobat infiintarea a sapte noi companii Nitramonia, in afara celor existente in perioada comunista. S.C. Nitrofertilizer S.A. si SC Nitroexplosives SA sunt cele mai mari companii ale grupului.

Compania americana S&T Oil Equipment&Machinery sustine ca este proprietarul de drept al tuturor celor sapte companii si ca preluarea acestora de catre guvern "violeaza fara dubiu prevederile tratatului privind investitiile americane in Romania, exproprierea si tratarea onesta si echitabila a investitorilor".

Bloombiz

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...