Unde a gresit Guvernul: Codul muncii, "Frankenstein de Romania"

Luni, 18 Aprilie 2011, ora 18:44
4017 citiri
Unde a gresit Guvernul: Codul muncii, "Frankenstein de Romania"

"Actualul Cod al Muncii e ca un fel de Frankestain al Romaniei. Aduna niste bucati din tot felul de orizonturi culturale, sociale, economice si incearca sa le combine. In Europa nu ai asa numitul contract "at-will", la buna vointa a angajatorului, cum e in America. Nu poti sa aduci America in Europa fara sa creezi tulburari la nivelul sistemului", a declarat pentru Bloombiz.ro Dan Petre, analist financiar.

Potrivit lui Petre, Codul Muncii nu raspunde nici realitatii din piata, nici viitorului.

"Actualul Cod al Muncii e un fel de Frankestain al Romaniei. Aduna niste bucati din tot felul de orizonturi culturale, sociale, economice si incearca sa le combine. In Europa nu ai asa numitul contract “at will”, la buna vointa a angajatorului, cum e in America. Nu poti sa aduci America in Europa fara sa creezi tulburari la nivelul sistemului", a subliniat acesta.

Analistul este de parere ca in piata muncii exista abuzuri ale angajatorilor fata de angajati, lucru de care nu se tine cont in noul Cod al Muncii.

"Unul din angajatorii cei mai abuzivi din tara noastra e Guvernul. Codul Muncii e un document prost care va trebui schimbat candva", a mai precizat Dan Petre.

Potrivit acestuia, Guvernul ar fi trebuit sa il adopte de unul singur, intrucat cariera mai multor persoane este "in joc".

Pe de alta parte, profesorul Claudiu Doltu, specialist in stiinte economice spune ca modul in care a fost adoptat Codul Muncii, printr-un exercitiu politic, ridica serioase semne de intrebare cu privire la sustenabilitatea documentului pe viitor.

In opinia acestuia, printre principalele bariere care stau in calea mediului de afaceri se numara raporturile neprietenoase dintre autoritati si antreprenori si costurile mari cu mana de lucru.

"Una dintre principalele piedici in calea afacerilor este data de costurile mari cu mana de lucru. Avem nevoie de credibilizarea bugetului, de anuntarea unui program ferm pentru posibilele modificari fiscale care sa genereze mai multa atitudine in mediul de afaceri", a declarat pentru Bloombiz.ro, Claudiu Doltu, profesor universitar ASE.

In opinia acestuia, viteza redresarii va depinde de rapiditatea cu care barierele vor fi eliminate pentru dezvoltarea mediului privat. Acest lucru presupune un dialog intre decidentii in politicile economice si mediul de afaceri.

Cu toate acestea, analistul Dan Petre este de parere ca nici o masura de austeritate nu poate scoate o tara din recesiune ci, cel mult, ii poate aduce mai multa disciplina.

In opinia acestuia, Romania e o piata slaba, iar faptul ca primul sector care si-a revenit a fost cel al exporturilor ne spune ca nu piata romaneasca a scos economia din recesiune si pietele terte.

"Orice criza poate fi si o oportunitate in sensul in care se schimba structura. Guvernul nu si-a gasit decat fuga in <<simularea>> investitiilor in infrastructura", mai subliniat acesta.

"Un alt exemplu e imprumutul nerambursabil de 100 de milioane de euro pe care Guvernul roman l-a promis Republicii Moldova. Daca noi foloseam acest imprumut ca pe un fond de garantare, am fi produs in economia romaneasca minimum 1 miliard de euro", a mai spus Petre.

"Unul din lucrurile importante pe care trebuie sa le faca Guvernul e sa devina transparent, sa aiba dialog, sa creeze un mediu egal competitional pentru toti oamenii de afaceri si sa recreeze un mediu propice activitatii economice.

Acuz si o parte a lumii de afaceri pentru unele efecte ale crizei. Nu a pus nimeni bancile sa ofere credite subprime, sa mizeze pe o crestere continua si permanenta a veniturilor unor persoane care acum nu ar fi buni platitori, dar in 7 ani s-ar putea sa fie”, a subliniat analistul.

Potrivit acestuia, Guvernul a ales din 2009 strategii total gresite, de tipul impozitului forfetar, care obliga o parte din intreprinderile foarte putin performante sa se inchida.

In opinia acestuia, in criza, orice companie ar trebuie sa incerce sa inchida macar pe zero.

"E vorba de micile intreprinderi. 600 de euro ar putea sa nu insemne nimic pentru o intreprindere mare, dar pentru un magazin de cartier un profit de 20 de milioane pe luna poate insemna mult", a mai adaugat acesta.

In ceea ce priveste cota unica, Dan Petre spune ca este o solutie buna de a premia compania performanta.

"Nu premiezi pe cei care nu sunt performanti. Daca esti la zero, 16% din zero, tot zero iti da. Nici nu trebuie sa vii cu toporul pe cei care au bani, doar pentru ca au bani", a precizat acesta.

Vezi si video:

Codul muncii- interviu cu analistul Dan Petre

Codul muncii- interviu cu Claudiu Doltu, profesor universitar ASE

 

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#angajat, #angajator, #codul muncii, #companii, #masuri de austeritate , #modificarile codului muncii, #piata muncii din romania, #recesiuni , #Angajati