Marile companii vor sa faca angajari, la inceputul anului, in ciuda instabilitatii din Romania

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 14:37
3578 citiri
Marile companii vor sa faca angajari, la inceputul anului, in ciuda instabilitatii din Romania
Foto: ManpowerGroup

Angajatorii romani sunt cei mai optimisti din regiunea EMEA in ceea ce priveste activitatea de angajare in intervalul ianuarie - martie 2018, alaturi de cei sloveni, potrivit celei mai recente editii a studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca.

Previziunea Neta de Angajare ajustata sezonier este de +17%, cea mai puternica raportata in tara noastra de la inceputul anului 2009 pana acum, imbunatatindu-se fata de intervalul ianuarie - martie 2017 cu 3 puncte procentuale.

Avand in vedere ca 22% dintre angajatori prognozeaza o crestere a numarului de angajati, doar 12% prevad scaderi de personal si 64% nu anticipeaza nicio modificare, perspectivele de angajare la inceput de 2018 sunt pozitive in toate regiunile si sectoarele de activitate si indiferent de dimensiunea organizatiei, facand exceptie doar micro-organizatiile, adica cele cu pana la zece angajati, unde angajatorii raporteaza o Previziune Neta de Angajare negativa de -2%.

Cele mai optimiste in ceea ce priveste activitatea de angajare din intervalul ianuarie -martie 2018 sunt organizatiile mari, cu peste 250 de angajati. Acestea raporteaza o Previziune Neta de Angajare de + 30%, cea mai puternica din istoria sondajului din Romania la aceasta categorie de organizatii.

La cota de optimism cea mai ridicata din cei aproape 10 ani de desfasurare a studiului in Romania se situeaza si angajatorii din sectorul Industrie prelucratoare, care raporteaza pentru trim. I/2018 o Previziune Neta de Angajare de +39%.

Perspectivele din sector se imbunatatesc atat fata de trimestrul IV/2017, fiind mai puternice cu 4 puncte procentuale, cat si fata de trimestrul I/2017, consolidandu-se cu 8 puncte procentuale.

Angajatorii din sectorul Constructii sunt, la randul lor, mai optimisti decat in trecut, raportand cele mai puternice intentii de angajare din ultimii aproape sase ani.

Previziunea Neta de Angajare de +21% este cu 6 puncte procentuale mai puternica decat in trim. IV/2017 si se imbunatateste cu 11 puncte procentuale fata de trimestrul I/2017.

Cea mai ampla imbunatatire de la trimestru la trimestru, de 14 puncte procentuale, se inregistreaza in sectorul Comert cu ridicata si cu amanuntul, insa Previziunea Neta de Angajare de +16% raportata in acest sector pentru trim.

I/2018 este mai slaba decat cea din anul precedent cu 11 puncte procentuale, cel mai abrupt declin de la an la an din toate sectoarele de activitate analizate.

In schimb, angajatorii din sectorul Energie electrica, apa, gaz prognozeaza cea mai ampla imbunatatire de la an la an, de 14 puncte procentuale, raportand o Previziune Neta de Angajare +9%, una din cele mai optimiste pentru acest sector din istoria studiul in Romania.

Intentiile de angajare sunt favorabile si la nivelul celor opt regiuni ale tarii.

Angajatorii din Nord-Vest sunt cei mai optimisti din Romania, unul din trei intentionand sa angajeze in decursul trimestrului I/2018 si doar 6% prognozand o scadere de personal, ceea ce rezulta intr-o Previziune Neta de Angajare de +33%, cea mai puternica raportata in regiune de aproape zece ani (din trim. III/2008).

Cei mai putin optimisti sunt angajatorii din regiunea Sud-Vest, insa Previziunea Neta de Angajare de +6% este totusi mai puternica decat in trim. IV/2017 si decat in trim. I/ 2017, imbunatatindu-se cu 2, respectiv 9 puncte procentuale.

Cele mai semnificative imbunatatiri de la trimestru la trimestru si de la an la an, de 17 puncte procentuale, se raporteaza in regiunea Nord-Vest, urmata de regiunea Nord-Est, in care Previziunea Neta de Angajare se consolideaza fata de trimestrele IV/2017 si I/2017 cu 13, respectiv 10 puncte procentuale.

Nota: Previziunea Neta de Angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator. Pentru tarile care au acumulat date cel putin 17 trimestre consecutiv, printre care si Romania, cifrele citate au fost supuse ajustarii sezoniere, cu exceptia cazului in care se specifica altfel.

Despre studiu:

Studiul ManpowerGroup privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca este cel mai longeviv si cuprinzator studiu din lume privind activitatea de angajare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#angajari Romania 2018, #cine angajeaza in 2018 , #Angajatori