Epuizarea si stresul determina tot mai multe companii sa incerce saptamana de lucru de patru zile

Luni, 17 Decembrie 2018, ora 11:13
3082 citiri
Epuizarea si stresul determina tot mai multe companii sa incerce saptamana de lucru de patru zile
Foto: CC0 Creative Commons

Sa lucrezi patru zile pe saptamana dar sa fii platit pentru cinci pare prea frumos sa fie adevarat insa o serie de companii din intreaga lume, care au decis sa incerce saptamana de lucru de patru zile, au descoperit ca aceasta duce la o productivitate mai mare, un personal mai motivat si mai putina epuizare, transmite Reuters.

"Este mult mai sanatos si facem o treaba mai buna daca nu avem un program de lucru infernal", a declarat Jan Schulz-Hofen, fondatorul companiei germane de software Planio, care a introdus saptamana de lucru de patru zile pentru cei 10 angajati la inceputul acestui an.

In Noua Zeelanda, compania de asigurari Perpetual Guardian a inregistrat o scadere a stresului si o crestere a gradului de implicare a personalului dupa ce la inceputul anului a testat un program de lucru de 32 de ore pe saptamana.

Chiar si in Japonia, Guvernul incurajeaza companiile sa permita ziua de luni libera, chiar daca alte scheme destinate sa ii incurajeze pe angajati sa lucreze mai putin nu au avut efect, in aceasta tara unde angajatii sunt renumiti pentru ca sunt dependenti de munca.

Confederatia sindicala Trades Union Congress (TUC) din Marea Britanie militeaza pentru ca intreaga tara sa faca trecerea la saptamana de lucru de patru zile, pana la finele acestui secol, o initiativa sprijinita de Partidul Laburist, de opozitie. "Aceasta ar reduce stresul provocat de incercarea de a echilibra munca si viata personala si ar imbunatati egalitatea de gen. Companiile care au incercat saptamana de lucru de patru zile sustin ca duce la o mai buna productivitate si o bunastare a personalului", a declarat economistul TUC, Kate Bell.

La randul sau, Lucie Greene, expert la firma de consultanta J. Walter Thompson, sustine ca exista o opozitie fata de programul de lucru prelungit, opozitie evidentiata de valul de critici aparut dupa ce patronul de la Tesla, Elon Musk, a publicat pe Tweeter mesajul "nimeni nu a schimbat lumea cu un program de lucru de 40 de ore pe saptamana".

"Oamenii incep sa renunte la un program de viata digitala de tip 24 de ore din 24 si sa constientizeze ca exista unele probleme de sanatate mentala care apar prin faptul ca esti conectat tot tipul la munca", sustine Lucie Greene.

Un sondaj efectuat recent in randul a 3.000 de angajati din opt tari printre care SUA, Marea Britanie si Germania a descoperit ca aproape jumatate dintre respondenti au declarat ca ar putea foarte usor sa isi rezolve atributiile de serviciu in cinci ore pe zi, daca nu ar fi intrerupti, pe primul loc fiind angajatii din SUA, in randul carora 49% au declarat ca fac ore suplimentare.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#saptamana lucru 4 zile , #Angajatori