Intrebari la interviul de angajare: Relevant vs. Irelevant

Joi, 22 Ianuarie 2015, ora 11:42
4898 citiri
Intrebari la interviul de angajare: Relevant vs. Irelevant
Foto: vermontforward.com

Intrebarile pe care angajatorul le adreseaza candidatului intr-un interviu sunt cele care dicteaza directia conversatiei. In anumite cazuri, cu intrebarile "potrivite", il indrumi chiar tu pe acesta sa-ti serveasca gogosi.

Mai exact, este vorba despre trei intrebari standard de interviu, care sunt nu doar enervante pentru candidat ci si irelevante pentru intrevievator, explica Elena Popa, Senior HR Consultant Adecco Romania, pentru Business24.

Iata care sunt aceste trei intrebari si argumentele specialistului in recrutare impotriva lor:

Cum te vezi peste 5/10 ani?

Cred ca fiecare dintre noi a fost nevoit sa raspunda macar odata la chinuitoarea si inutila intrebare "cum te vezi peste 5 ani".

Alaturi de Halloween si Valentine's Day, romanii s-au grabit sa importe de peste oceane si intrebari gata-pregatite pentru cei in cautarea unui loc de munca prin cu totul alte culture economice.

Daca intrebarea a avut o oarece relevanta pana in anii 2000 in SUA, dupa 2008, cand expresia 'stabilitate economica' nu si-a mai gasit locul in realitatea cotidiana si a devenit doar o aspiratie aparent de neatins, aceasta intrebare nu mai are niciun sens nici macar acolo.

Este irelevanta in primul rand pentru ca este o intrebare ipotetica. Nimeni nu are cum sa stie unde il va duce viata peste 5 sau 10 ani.

In al doilea rand pentru ca majoritatea candidatilor, chiar daca au niste obiective, nu au de unde sa stie ca acestea sunt aliniate cu ce si-ar dori compania pentru el si cu posibilitatile de promovare din organizatia respectiva.

Prin urmare, de cele mai multe ori candidatul va pregati un raspuns "politically correct", din care intervievatorul nu va putea extrage nicio informatie cu adevarat utila pentru evaluarea lui.

Daca angajatorul chiar doreste sa inteleaga cum si-ar dori sa evolueze viitorul angajat in urmatorii 2-3 ani, daca are un plan de cariera pe termen scurt sau mediu, ar trebui sa foloseasca intrebari specifice, punctuale si relevante in acest sens.

Care sunt punctele tale slabe?

Este iarasi o intrebare irelevanta si chiar nepotrivita pentru un interviu de angajare. Este irelevanta pentru ca nimeni (sau aproape nimeni) nu isi va dezvalui la un interviu adevaratele puncte slabe. La fel cum nimeni nu isi destainuie la prima intalnire defectele.

Cel mult intrebarea ar putea dezvalui daca respectivul candidat a venit cu temele facute pentru interviu. Asta insemnand daca a cautat pe internet posibile raspunsuri prefabricate, adica sa prezinte 'un punct slab' complet nesemnificativ, care de multe ori nici nu este real si pe care sa il transforme intr-un punct tare.

Daca intervievatorul chiar vrea sa stie care sunt punctele slabe legate de performanta lui la job, ar putea sa puna niste intrebari concrete, de situatii reale pe care le-a avut si cum le-a gestionat in acele conditii.

Exista mai multe modalitati de a afla slabiciunile unui candidat si din punctul meu de vedere, aceasta intrebare este ultima metoda care ar putea da rezultatul dorit.

De ce vrei sa lucrezi pentru noi?

Sigur, multi angajatori si-ar dori sa auda ca organizatia lor este compania mult visata de candidati.

Pentru unii candidati chiar asa si este. Pentru multi insa este doar o companie, intre altele, unde candidatul spera sa poata sa lucreze ce ii place, sa poata avea timp de 8-9 ore un mediu placut si un sef care sa ii dea motive sa il respecte, sa poata invata lucruri noi si nu in ultimul rand sa poata castiga multumitor.

Un candidat bine pregatit si bine informat poate da un raspuns perfect la aceasta intrebare, spunand cat de minunata este compania si enumerand o serie de lucruri pozitive despre ea. Dar de cele mai multe ori este doar 'lip service'. Venit doar din varful buzelor, nu din sinceritatea inimii.

Prin urmare, nu cred ca aceasta intrebare poate face o diferenta, poate extrage o informatie cu adevarat utila pentru evaluarea candidatului.

Sunt alte intrebari prin care evaluatorul poate intelege interesele principale ale candidatului si daca acestea au sau nu vreo legatura cu compania respectiva.

De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
De ce prețurile produselor de pe Shein și Temu sunt atât de mici. Riscurile grave la care se expun cumpărătorii
Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat, pe 23 aprilie, că urmează să investigheze platformele de comerț online chinezești Temu și Shein, făcând și o...
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, considerată una dintre cele mai sigure aplicații de mesagerie, anunță noi funcții de confidențialitate
Signal, aplicația de mesagerie cunoscută pentru protecția datelor utilizatorilor, anunță introducerea unor noi funcționalități care vor spori confidențialitatea utilizatorilor, în special...
#greseli angajatori interviu angajare, #intrebari interviu angajare , #Angajatori