Cinteza catre bancile straine din Romania: Injectati capital in subsidiare!

Joi, 13 Octombrie 2011, ora 17:57
1544 citiri
Cinteza catre bancile straine din Romania: Injectati capital in subsidiare!

Bancile straine care opereaza in Romania vor avea nevoie sa injecteze capital suplimentar in subsidiare pentru a linisti piata financiara, sectorul bancar indreptandu-se spre al doilea an consecutiv de pierderi, a declarat pentru Bloomberg directorul din cadrul BNR Nicolae Cinteza, potrivit NewsIn.

Institutiile financiare straine au adus in Romania 850 milioane lei (271 milioane dolari) in acest an, confruntandu-se cu cresterea portofoliului de credite neperformante, cu o cerere scazuta pentru noi credite si cu o volatilitate ridicata a pietei.

"Toate bancile, dar mai ales cele grecesti, trebuie sa fie pregatite pentru a face fata contagiunii, chiar daca sunt bine capitalizate in prezent. Este o problema de credibilitate. Daca una dintre bancile-mama are probleme, subsidiarele din Romania pot fi afectate, de aceea le sfatuim sa aiba rezerve mari de lichiditati", a declarat directorul Directiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

Sectorul bancar din Romania a inregistrat anul trecut pierderi de 516 milioane lei, deoarece 22 dintre cele 42 de banci din tara au fost neprofitabile, potrivit datelor bancii centrale, citate de Bloomberg. Creditele neperformante reprezentau 13,6% din portofoliul total, la sfarsitul lui august, declara, saptamana trecuta, viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

Banca centrala a solicitat subsidiarelor bancilor grecesti sa mentina o "lichiditate adecvata", ca protectie impotriva unui posibil faliment al Greciei, in timp ce unele institutii de credit din tara, de asemenea detinute de Grecia, au nevoie de majorari de capital, potrivit lui Nicolae Cinteza.

"Avem scenariul nostru privind impactul unui eventual faliment al Greciei asupra sistemului bancar din Romania, dar nu-l putem dezvalui. in acest an nu au fost iesiri semnificative de capital din tara", a mai spus Cinteza.

Capitalul intrat in tara pentru a intari sistemul bancar este in scadere de la valoarea de 786 milioane dolari inregistrata anul trecut. Sectorul bancar romanesc este dominat de bancile austriece, care controleaza 39% din piata, urmate de bancile grecesti, cu 15,5% si de bancile franceze, cu mai mult de 10% din piata, potrivit datelor bancii centrale, citate de Bloomberg

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
Disney +, platforma de streaming, va implementa măsuri împotriva partajării de parole
CEO-ul Disney, Bob Iger, a anunțat că platforma de streaming Disney+ va implementa măsuri împotriva partajării de parole la nivel global începând din această vară. Această mișcare a...
#majorari capital, #nicolae cinteza, #sector bancar, #banci, #capital banci, #banci grecesti romania , #Capital