Cum au ajuns cateva corporatii sa aiba pe mana mai multi bani decat sute de tari la un loc

Marti, 20 Septembrie 2016, ora 11:09
7775 citiri
Cum au ajuns cateva corporatii sa aiba pe mana mai multi bani decat sute de tari la un loc
Foto: Pixabay

Cele mai puternice corporatii din lume au ajuns sa controleze mai multi bani decat reusesc sa o faca sute de tari la un loc, arata un raport Global Justice Now.

In topul celor mai mari 100 de entitati economice, 69 de pozitii sunt ocupate de companii multinationale, fapt ce ilustreaza puterea tot mai mare aflata in mainile corporatiilor internationale, relateaza The Guardian.

Raportul Global Justice Now arata ca averile controlate de primele 10 corporatii din top ating valoarea de 285.000 de miliarde de dolari, in conditiile in care ultimele 180 de tari din clasament, printre care se afla si Irlanda, Indonezia, Israelul, Columbia, Grecia, Africa de Sud, Irakul si Vietnamul abia aduna impreuna 280.000 de miliarde de dolari.

Evolutii contrare

Contractia economica din China a diminuat ritmul de dezvoltare din mai multe tari emergente din Asia, Africa sau America de Sud. In schimb, proportiile unor corporatii de top au crescut rapid.

10 din cele mai mari companii multinationale, printre care gigantii Walmart, Apple si Shell, reusesc sa produca la un loc mai multi bani decat multe tari din lume, dupa cum demonstreaza analiza ONG-ului londonez.

O mare parte din averile corporatiste sunt generate de compromisurile fiscale facute de diverse guverne in detrimentul cetatenilor, sustin analistii Global Justice Now.

De altfel, in top 200 entitati economice globale, numarul companiilor din lista creste brusc la 153, multe tari de pe cele trei continente mentionate mai sus negasindu-si loc in acest clasament, in ciuda resurselor naturale de care dispun.

Cauza problemelor globale

"Vasta bogatie si puterea acumulate de corporatii se afla la baza majoritatii problemelor grave din lumea de azi: inegalitatea sociala si modificarile climatice.

Goana dupa profit pe termen scurt pare sa ignore drepturile de baza pentru milioane de oameni. Datele acestea arata ca problema se inrautateste", argumenteaza Nick Dearden, directorul Global Justice Now.

Organizatia sustine ca a facut public raportul ca sa forteze mana guvernului britanic sa accepte o propunere depusa de Ecuador la ONU privind "impunerea unor obligatii clare pentru corporatii in privinta respectarii drepturilor omului".

"Guvernul Marii Britanii a sustinut cresterea puterii corporatiste prin facilitati fiscale, acorduri comerciale si ajutoare de stat acordate marilor companii. Sustinerea totala manifestata fata de acordul TTIP este ultimul exemplu asupra modului in care guvernul sustine marile afaceri.

In mod rusinos, acelasi guvern se opune propunerii facute de tarile in curs de dezvoltare de a reclama corporatiile la ONU pentru impactul activitatii lor asupra drepturilor omului", mai spune directorul Dearden.

In topul global al entitatilor economice, primele noua pozitii sunt ocupate de tarile cu economii puternice: Statele Unite, China, Germania, Japonia, Franta, Marea Britanie, Italia, Brazilia si Canada.

Locul 10 ii revine insa gigantului din retail Walmart. Pana la pozitia cu numarul 26, ocupata de Apple, in top mai apar: Reteaua Electrica de Stat din China (14), China National Petroleum (15), Sinopec Group (16), Shell (18), Exxon Mobil (21), Volkswagen (22), Toyota (23).

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...
#averi corporatiste, #economie globala, #raport inegalitate, #facilitati fiscale corporatii , #Capital