Cum se poate dezvolta mediul de afaceri prin proiecte de finantare privata

Miercuri, 10 Septembrie 2014, ora 13:31
2307 citiri
Cum se poate dezvolta mediul de afaceri prin proiecte de finantare privata

Piata de capital poate oferi cheia potrivita pentru deblocarea mecanismului de finantare si activarea unui segment important de business care sa genereze crestere economica si locuri de munca - sectorul IMM.

"In acest moment, economia noastra arata ca un ceas vechi care ramane in urma sau asteapta pe cineva sa-l intoarca. Iar una dintre piesele principale neglijate, care ar putea sa-I regleze daca primeste impulsul necesar, este sectorul IMM. Cu cheia potrivita putem sa armam din interior intreg mecanismul si piata locala de capital detine o astfel de cheie. Prin proiecte de finantare private poate activa mediul antreprenorial oferind o alternativa viabila de finantare care sa-i genereze crestere", a declarat Adrian Lupsan, Director de Dezvoltare, Certinvest.

Restrictiile finantarii traditionale si lipsa unor solutii alternative mentin companiile mici si mijlocii romanesti intr-o stare de incertitudine privind dezvoltarea ulterioara iar statisticile confirma aceasta situatie. In 2013, 45% dintre companiile mici si mijlocii romanesti nu au folosit nicio sursa de finantare, cu 3% care au folosit fonduri proprii si un ingrijorator procent de 42% cu nicio alta sursa de finantare accesata.

La nivelul Europei, companiile mici si mijlocii urmeaza acelasi tipar de finantare traditionala, finantarea bancara reprezentand principala resursa pentru IMM-uri. Insa, mentinerea conditiilor restrictive ale creditarii bancare genereaza o presiune crescuta asupra dezvoltarii afacerilor antreprenorilor iar accesul la finantare ramane pe mai departe una dintre cele mai fierbinti probleme invocate de acestia.

Probleme ridicate de antreprenori

In acest context, o linie de actiune poate fi deschisa de piata de capital prin dezvoltarea de proiecte private orientate catre finantarea IMM-urilor. Acest tip de proiecte ar putea avea dublu impact asupra economiei, pe de-o parte ofera un instrument financiar prin care companiile antreprenoriale pot alimenta cu fonduri o crestere exponentiala, se pot lista la bursa si accesa alte piete. Pe de alta parte, sustin dezvoltarea pietei locale de capital si atragerea de investitori.

Desi, in privinta finantarilor, piata de capital detine o pondere foarte mica in Europa in comparatie cu SUA in care peste 70% dintre IMM-uri au acces la finantarile de pe piata de capital, putem vorbi si despre cazuri de succes avand exemplul Marii Britanii, Germaniei sau Spaniei. Peste 60% dintre finantarile companiilor mici si mijlocii din Marea Britanie provin de pe piata de capital in timp ce in Germania acest procent se apropie de 40%.

Cum armam mecanismul pietei prin proiecte private?

Contextul este favorabil, directiva UE - MIFID II, propusa a fi implementata pana in 2017, traseaza doua directii majore pentru dezvoltarea sectorului de finantare al IMM-urilor prin piata de capital:

  • Proiecte private - firme de investitii cu obiect principal de activitate orientate direct catre finantarea sectorului IMM prin intermediul pietei de capital;

  • Operatori de piata: dezvoltarea de platforme de tranzactionare destinate exclusiv IMM-urilor - MTFs (Multilateral Trading Facilities)
  • Revenind la exemple, Germania a dezvoltat in ultimii 4 ani mai multe platforme de tranzactionare regionale a obligatiunilor emise de IMM-uri. In 2014, peste 60 de IMM-uri au emis obligatiuni in valoare de peste 2,7 miliarde de EUR care se tranzactioneaza pe platformele pietei de capital din Dusseldorf, Frankfurt, Hamburg - Hanovra, Munchen si Stuttgart.

    "E nevoie de curaj si gandire integrata pentru dezvoltarea si implementarea acestor proiecte. In acelasi timp, jucatorii de pe piata de capital vor avea de trecut bariera de perceptie privind accesul la fonduri prin piata de capital din partea antreprenorilor. Practic, e nevoie de doua maini care sa armeze acest mecanism care poate genera beneficii ambelor parti", Adrian Lupsan Director de Dezvoltare, Certinvest.

    Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
    Marile orașe europene, într-o criză a locuirii. ”Clujul rămâne doar al bogaților și al turiștilor”
    Oameni din întreaga Uniune Europeană se confruntă cu o criză a locuirii fără precedent, agravată de inflație, sărăcie energetică și risc de excluziune socială. Un raport de la vârful...
    Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
    Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
    Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
    #Mediu antreprenorial, #romania antreprenoriat , #Capital