De ce nu se mostenesc afacerile in Rusia: Putini isi permit asta

Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 16:21
4074 citiri
De ce nu se mostenesc afacerile in Rusia: Putini isi permit asta
Foto: Kremlin

In urma cu un sfert de veac, dizolvarea URSS a facut ca cea mai mare parte a averilor din Rusia sa fie transferata in alte maini decat cele ale statului. In prezent, bancherii rusi cred ca urmeaza o noua miscare de transfer a averilor.

O discreta evaluare efectuata in randul milionarilor si miliardarilor din Rusia dupa impunerea sanctiunilor economice de catre Occident arata ca acestia se simt tot mai inconfortabil in cadrul legal asigurat de puterea de la Moscova, anunta Bloomberg.

Succesiune cu accept de la Kremlin

O mare parte dintre oligarhi rusi sustin ca se gandesc serios sa predea stafeta generatiei urmatoare, dar acest lucru s-ar putea dovedi imposibil, in conditiile in care marile averi au fost cladite pe un intreg efasodaj al coruptiei si jafului.

"Proprietarii marilor fabrici sunt, practic, prizonieri. Ei pot sugera copiilor lor sa le ia locul, dar numai sistemul lui Putin va decide daca acestia sunt acceptati sau nu", explica Alena Ledeneva, profesor de politologie in cadrul Universitatii din Londra.

Phoenix Advisors, o firma de investitii din Moscova crede ca rezulatul acestei miscari va consta intr-o serie de tranzactii masive in urmatorii ani.

Jumatate din respondentii unui sondaj efectuat de Pricewaterhouse Coopers inca din 2014 in randul elitei financiare din Rusia au marturisit ca ar dori sa vanda afacerile detinute in aceasta tara. Procentul este de doua ori mai mare decat media la nivel global.

Un alt studiu similar publicat in februarie de Scoala de Management Skolkovodin Moscova arata ca mai mult de jumatate dintre respondenti nu cred ca marile firme rusesti vor apuca sa devina dinastii de familie.

Studiul PwC a efectuat o verificare golbala pe 2484 de directori de companii, dintre care 57 din Rusia. Cercetatorii de la centrul Skolkovo si-au indreptat atentia asupra a 39 de sefi de mari companii din tara.

Kremlinul nu a vrut sa faca niciun comentariu oficial asupra acestei situatii.

Averi intangibile

Pentru cei mai mari afaceristi din Rusia, lichidarea afacerilor in tara ramane o problema spinoasa.

Primii 22 de oameni bogati ai Rusiei cumuleaza o avere de 200 de miliarde de dolari, din care mai mult de jumatate este legata sau detinuta de firme publice detinute de statul rus.

Din acest punct de vedere, mediul de afaceri din Rusia este unul atipic. Vechile dinastii financiare au fost rase sub cei 80 de ani de comunism, iar noua clasa de afaceristi a cunoscut succesul doar cu acceptul si sub regulile impuse de Vladimir Putin.

"Combinatia dintre fenomenul de imbatranire a antreprenorilor si tendinta de a iesi din afaceri, mai degraba decat a transmite mostenirea cuiva din familie, este o caracteristica specifica pietei rusesti", confirma Ilya Solarev, reprezentant al UBS Wealth Management.

Fondul de investitii administreaza aproape 500 miliarde de dolari apartinand elitelor financiare din Rusia.

Mojoritatea acestora si-au pus la adapost averile cultivand relatii stranse cu persoane influente din diferite sfere ale puterii. In final insa, au creat o forma de "capital intangibil" care nu poate fi transmis mai departe viitoarei generatii.

"Cel mai important lucru ramane aplicarea legii. La ce sa te mai apuci sa mai faci un miliard de dolari daca primul iti poate fi confiscat oricand?", a declarat unul dintre respondentii la studiu.

Situatia contrasteaza flagrant cu cea intalnita in restul lumii, unde cei bogati au beneficiat de sisteme legale care au asigurat si garantat transferul averilor intre generatii.

Din topul Bloomberg al celor 400 de miliardiari, o treime dintre acestia si-au mostenit averile. In aceeasi situatie se gaseste si un sfert din cei 125 de miliardari din Statele Unite sau jumatate din cei 106 care exista in Europa.

Cazuri atipice

Fara cardul legal care sa garanteze siguranta transferului si protectia averilor de la o generatie la alta, doar 2 dintre miliardarii rusi si-au putut permite luxul de a lasa la carma companiilor o odrasla.

Unul dintre ei este Andrey Guryev, fost partener al lui Mikhail Khodorkovsky, fostul lider al topului miliardarilor rusi, care a ramas fara avere si a facut aproape 10 ani de inchisoare sub acuzatia de coruptie.

Guryev detine o avere de aproape 4,5 miliarde de dolari, avand in proprietate cel mai mare combinat de ingrasaminte chimice din Europa, Phosagro.

Compania este listata pe bursa londoneza, iar din 2013, Guryev a renuntat la cariera politica dupa 10 ani petrecuti in Parlament, pasand si conducerea executiva a firmei in mainile lui Andrey Guryev jr., fiul sau.

Guryev a pastrat totusi o pozitie de vicepresedinte in cadrul companiei pentru a supraveghea modul in care juniorul reuseste sa depaseasca obstacolele existente in mediul de afaceri din Rusia.

David Yakobachvili, un magnat rus cu afaceri in petrol si industria alimentara a abordat o cale similara.

Dupa ce fiul sau Mikhail a absolvit Universitatea din New York, Yakobachvili l-a chemat inapoi pentru a-i sta alaturi in vanzarea a 49% din firma sa Petrocas Energy Group catre gigantul Rosneft, detinut de stat, pentru 144 de milioane dolari.

Cu 5 ani in urma, Yakobachvili a vandut majoritatea actiunilor detinute in fabrica de sucuri Wimm-Bill-Dann Foods catre Pepsi contra sumei de 3,8 miliarde.

"Scoala vietii este cea mai utila. Cu cat fiul meu vede mai multe, cu atat ii va fi mai bine", sustine Yakobachvili.

Pasul facut de Guryev si Yakobachvili este unul pe care multi oligarhi nusi nu si-l pot asuma.

In studiul PwC, 61% dintre acestia au afirmat ca "guvernul si legislatia" sunt cele mai mari provocari cu care se confrunta, iar limitarea dreptului la proprietate este una dintre regulile sistemului Putin, dupa cum afirma profesorul Ledeneva.

Dilema arzatoare

Peste 60.000 de proprietari ai unor companii din Rusia se vor confrunta cu aceasta dilema in anii ce urmeaza, crede Ruben Vardanyan, presedinte al Scolii de Management Skolkovo.

Vardayan, la randul sau, a vandut anul trecut banca de investitii Troika Dialog catre Sberbank pentru 1 miliard de dolari.

Cu o parte din bani a deschis compania Phoenix Advisors, care se ocupa inclusiv cu transferul de putere in cadrul companiilor din Rusia.

"Prea putini afaceristi de aici se gandesc sa transmita afacerile viitoarei generatii, asa ca vanzarea acestora intra in planurile lor. Ne asteptam sa asistam la o explozie a pietei de achizitii si fuziuni in urmatoarea perioada", sustine Vardayan.

Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Xiaomi trimite un avertisment către utilizatorii de smartphone-uri. Ce trebuie evitat
Compania Xiaomi a emis recent un avertisment către utilizatorii săi privind riscurile asociate cu folosirea protecțiilor de ecran cu adeziv lichid UV. În ciuda popularității acestor...
#oligarhi Rusia, #drept proprietate Rusia, #coruptie Kremlin, #transfer averi Rusia , #Capital