Drepturile de proprietate intelectuala, o sursa de venit "ignorata" de companii

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 12:03
2001 citiri
Drepturile de proprietate intelectuala, o sursa de venit "ignorata" de companii

Drepturile de proprietate intelectuala (IP) devin o sursa din ce in ce mai importanta de venit pentru companii, pe masura ce acestea incearca sa se recapitalizeze si sa optimizeze capitalul de care dispun deja.

Mii de companii din intreaga lume s-ar putea afla in posesia acestei surse de capital pe care nu o folosesc si de care, in unele cazuri, nici macar nu sunt constiente, arata un studiu realizat de Ernst&Young.

Portofoliile IP substantiale au fost si sunt in proces de a fi vandute

Nortel Networks a intrat in procedura de protectie a creditorilor in America de Nord si Europa in 2009 si, ulterior, a vandut treptat afacerile sale globale. In urma acestor tranzactii, Nortel a fost capabil sa comercializeze portofoliul de brevete intr-o tranzactie separata, pentru suma de 4,5 miliarde de USD.

Mai recent, in aprilie 2012, Microsoft a cumparat 800 de brevete de la AOL pentru mai mult de 1 miliard de USD. O luna mai tarziu, Google a achizitionat Motorola Mobility - cu cele 17.000 de brevete ale sale - pentru 12,5 miliarde de USD, in incercarea de a proteja sistemele de operare mobile Android fata de concurenta.

IP-urile sunt potential valoroase intr-o gama foarte larga de domenii

Potentialul de a valorifica IP-ul nu este valabil doar in cazul firmelor high-tech, cu un portofoliu de brevete standard (standard essential patents), ce protejeaza inventiile care trebuie sa se conformeze unui anumit standard tehnic.

Aceste drepturi sunt potential valoroase intr-o gama foarte larga de domenii, de la mari corporatii farmaceutice, pana in zona de entertainment si timp liber.

Licentierea si comercializarea de materiale cu drepturi de autor, de exemplu, are potentialul de a atrage venituri de milioane de dolari.

Disney a generat in 2011 venituri din vanzarea cu amanuntul de produse licentiate in valoare de 37 miliarde de USD", subliniaza Tom Phillips, editor al Intellectual Property Magazine.

Utilizarea drepturilor intelectuale

Chiar si companiile care si-au exploatat constant IP-ul pot trece cu vederea noile metode de a folosi proprietatea intelectuala ca pe o sursa de capital. Acestea includ, de exemplu, folosirea IP-ului ca garantie pentru finantare.

Compania Alcatel-Lucent a folosit aceasta abordare in luna decembrie a anului trecut, pentru a asigura partial un pachet de refinantare de 2.1 miliarde de Euro (2,7 miliarde de USD).

IP-ul folosit in refinantare includea, printre altele, drepturile companiei in unele brevete ale filialei sale americane, Bell Labs.

Insa metodele prin care IP-ul poate fi folosit drept capital par a fi limitate doar de imaginatia finantistilor si de regulile impuse de autoritati.

De unde incepi cand vrei sa valorifici IP-ul

"Atunci cand o companie doreste sa obtina mai multe beneficii comerciale de pe urma IP-ului sau, trebuie mai intai sa puna la punct un proces sistematizat prin care sa identifice care si unde este IP-ul propriu", afirma Josh Lerner, Jacob H. Schiff Professor of Investment Banking la Harvard Business School.

Tot el adauga: "Multe companii nu s-au axat in mod traditional pe IP, de aceea nu au dezvoltat un mecanism clar de identificare a ceea ce promite IP-ul, potentialele brevete, secretele comerciale si altele asemenea. Deci, primul pas este identificarea acestora".

"O strategie secundara este aceea de a vedea IP-ul drept un bun ca oricare altul, astfel incat sa poata fi folosit in mod strategic. Pentru aceasta, trebuie sa luati in considerare toate problemele care pot aparea, cum ar fi: ce elemente vor fi licentiate, ce se va folosi intern, strategia in caz de litigii etc."

Cu toate acestea, cand corporatiile isi evalueaza portofoliul IP, incertitudinile apar atunci cand trebuie sa atribuie o valoare concreta intangibilului. In ultimii ani, a avut loc o schimbare radicala in privinta perceptiei IP-ului, datorata globalizarii inregistrarii brevetelor, constientizarii potentialei valori a acestuia si a reformelor din domeniul legislativ.

Tocmai pentru ca nu privesc cu "lentilele potrivite" domeniul proprietatii intelectuale, este destul de comun ca unele companii sa nu fie sigure in legatura cu pasii pe care trebuie sa ii urmeze.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Drept proprietate intelectuala, #sursa venit companii, #firme romanesti , #Capital