"Golgota" lui Tonitza, vandut pentru 125.000 euro

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 16:56
1492 citiri
"Golgota" lui Tonitza, vandut pentru 125.000 euro

Tabloul "Golgota", cel mai mare semnat de Nicolae Tonitza - cu suprafata de un metru patrat, atipica pentru opera artistului - a fost vandut joi intr-o licitatie publica, in Capitala, pentru suma de 125.000 de euro, potrivit unui comunicat emis vineri de organizatori, relateaza NewsIn.

Tabloul "Golgota" a putut fi admirat, zeci de ani la rand, doar la Muzeul National de Arta al Romaniei, iar in 2009 le-a revenit mostenitorilor de drept.

"Golgota" este considerata unul dintre cele mai desavarsite peisaje cu prezenta umana ale lui Tonitza.

Lucrarea face parte dintre picturile realizate de artist dupa eliberarea in 1918 din lagarul de la Kirjali (Bulgaria), in care a fost concentrat ca ?i soldat dupa infrangerea in 1916 a Romaniei in Batalia de la Turtucaia.

"Este cea mai mare lucrare a lui Nicolae Tonitza licitata vreodata pe piata romaneasca de arta.

Opera provine din colectia diplomatului roman Vasile Stoica, colectie confiscata in 1977 de Muzeul National de Arta al Romaniei, dupa moartea in detentie la Jilava a marelui patriot si colectionar Vasile Stoica - singurul diplomat roman ce a participat la tratativele de pace de dupa ambele razboaie mondiale.

Dupa caderea regimului comunist, in urma unui indelungat sir de procese, tabloul a fost restituit anul trecut mostenitorilor", spun reprezentantii casei de licitatii Artmark.

Prima lucrare a lui Tonitza care a depasit 100.000 de euro a fost "Fetita cu funda roz", vanduta cu 120.000 de euro, in decembrie 2008, la licitatia inaugurala a casei Artmark.

"In cadrul celor doua licitatii de anvergura, 12+1 Capodopere Impresioniste din Colectii Particulare si a Licitatiei anuale de Sculptura Romaneasca si Europeana, au fost vandute opere in valoare de 610.000 euro (464.000 de euro - pictura si respectiv 146.000 de euro - sculptura)", informeaza organizatorii evenimentului.

La aceeasi licitatie, gazduita de Palatul Ghika, si-a gasit astfel cumparator si "Legenda antica", semnata Samuel Mützner, vanduta cu 46.000 de euro.

Totodata, cele mai semnificative recorduri de autor (la sculptura) au fost "Copil cu testoasa", de Cornel Medrea, vanduta pentru 11.000 de euro, "Om, timp, spatiu", semnata de Ion Mandrescu, si adjudecata pentru suma de 11.000 de euro, dar si "Danaida" a lui Mac Constantinescu, vanduta cu 10.500 de euro. 

Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Cum obții o întâlnire cu bărbatul de 1.500 de miliarde de dolari: Ai nevoie de o idee și un om
Marii bogătași și finanțatori de la New York, Londra sau Hong Kong tânjesc chiar pentru o întâlnire de doar 10 minute cu unul dintre cei mai căutați bărbați din Orientul Mijlociu....
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm, acuzată că a manipulat rezultatele platformei X Plus
Qualcomm a anunțat recent lansarea noii platforme Snapdragon X Plus, destinată laptopurilor, promițând performanțe remarcabile, durată extinsă de viață a bateriei și capacități avansate...
#golgota, #licitatie, #nicolae, #tonitza , #Capital