Guvernul va obliga societatile sa isi reevalueze terenurile, pentru a incasa mai multi bani la buget

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 16:20
2305 citiri
Guvernul va obliga societatile sa isi reevalueze terenurile, pentru a incasa mai multi bani la buget

Guvernul va obliga societatile sa isi reevalueze terenurile pe care le-au cumparat de la stat, astfel incat acestea sa isi majoreze corespunzator capitalul social si sa emita in favoarea statului noi actiuni, cu plata dividendelor, daca nu au majorat capitalul pana acum sau l-au calculat incorect.

Conform legii, daca proprietarii unei companii cumparate de la stat primesc, dupa privatizare, certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, capitalul social trebuie majorat de drept cu valoarea terenurilor, care vor fi considerate aport in natura al statului si in schimbul carora vor fi emise actiuni suplimentare, care revin institutiei publice implicate. Prin majorarea capitalului social si emiterea de noi actiuni, statul beneficiaza de potentiale dividende, bani care sunt varsati la buget.

Prin aceasta operatiune de reevaluare a terenurilor, Guvernul anticipeaza deja ca va incasa venituri suplimentare la bugetul de stat, din dividende si din valorificarea actiunilor emise.

Deoarece obligatia de includere in capitalul social a valorii terenului calculata "corect", cu ajutorul unui evaluator, va fi introdusa, ca o conditie care trebuie indeplinita inainte de confirmarea planului de reorganizare, si pentru firmele aflate in reorganizare sau faliment, Guvernul anticipeaza incasari in plus si din recuperarea creantelor inscrise la masa credala, reprezentand contravaloarea terenurilor.

Argumentul Executivului este ca, in aceasta perioada, din analizele efectuate, a rezultat faptul ca, in lipsa unor reglementari clare, societatile comerciale tergiverseaza actiunea de depunere a documentatiei pentru obtinerea certificatelor de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului sau stabilesc in mod incorect valoarea cu care trebuie majorat capitalul social, motivand neclaritati ale legislatiei in vigoare.

Guvernul admite existenta unor neclaritati in legislatie

Guvernul admite existenta unor neclaritati in legislatie si considera ca este necesara modificarea normelor in domeniu, in sensul explicitarii metodologiei de stabilire a valorii corecte a terenurilor detinute de societatile comerciale, precum si reglementarea unor situatii speciale, create de societatile comerciale privatizate care au obtinut certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor, dar nu au inregistrat majorarea capitalului social sau au inregistrat fie cu intarziere, fie la o valoare incorecta.

Legislatia in vigoare stabileste ca valoarea cu care este majorat capitalul social este cea preluata din anexele la certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, reactualizata cu un "coeficient de reevaluare". Pentru stabilirea acestui coeficient, unele societati au folosit rata inflatiei, altele au solicitat opinii ale unor evaluatori. Guvernul considera insa ca este nevoie ca aceasta "aplicare arbitrara" a prevederilor legale in ceea ce priveste determinarea valorii terenurilor, care era de regula mai mica, sa fie eliminata si ca se impune sa fie luata in considerare "valoarea justa", respectiv cea care este determinata pe baza unor evaluari efectuate, de regula, de catre profesionisti calificati in evaluare, membri ai unui organism profesional in domeniu, recunoscut national si international, societatile comerciale fiind cele obligate sa acopere cheltuielile de evaluare.

Guvernul considera in acelasi timp ca, si in cazul in care aceste aporturi sunt inregistrate cu intarziere, "valoarea reala" a terenurilor se impune sa fie stabilita prin expertiza, respectiv prin raport de evaluare intocmit de o persoana autorizata.

Pentru a obtine reevaluarea terenurilor, Guvernul va decide, prin hotarare, ca, pentru acele terenuri ale caror valoare nu a fost stabilita conform "ultimelor norme", trebuie stabilita o valoare corecta, prin raport de evaluare, iar societatea comerciala in cauza va fi obligata sa emita actiuni suplimentare, aferente diferentei dintre valoarea stabilita prin raport de evaluare si valoarea majorarii efectuate, actiuni care vor reveni statului.

"Constatand faptul ca un numar mare de societati comerciale nu au operat majorarea capitalului social sau nu au inregistrat corect valoarea cu care s-a majorat capitalul social, este necesara o modificare, astfel incat institutiile publice abilitate (ministere si consilii locale), sa informeze institutiile publice implicate asupra faptului ca au fost emise certificate, astfel incat sa fie demarate demersurile ce se impun in vederea majorarii capitalului social", se arata in document.

Actul normativ stabileste ca valoarea cu care este majorat capitalul social este cea preluata din anexele la certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, actualizata cu rata inflatiei, dar pe o perioada mai extinsa, respectiv "pana la data depunerii cererii" (nu "pana la data evaluarii", ca in prezent) de inregistrare a majorarii de drept a capitalului social cu valoarea terenului, la oficiul registrului comertului. In situatia in care societatile comerciale au obtinut certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor inainte de aparitia noilor norme, introduse prin HG 107/2008, dar nu au inregistrat majorarea de drept a capitalului social, valoarea cu care va fi majorat capitalul social va fi determinata prin raport de evaluare.

Societatile comerciale, obligate sa emita actiuni suplimentare

In situatia in care societatile comerciale au inregistrat majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor pentru care au fost emise certificate de atestare a dreptului de proprietate pana la aparitia HG 107/2008, iar aceasta valoare nu a fost stabilita conform ultimelor norme de reevaluare a terenurilor aplicabile anterior majorarii, valoarea corecta va fi determinata tot prin raport de evaluare, cu respectarea normelor valabile la data majorarii. Societatea comerciala va fi obligata sa emita actiuni suplimentare aferente diferentei dintre valoarea stabilita prin raport de evaluare si valoarea majorarii efectuate, actiuni care vor reveni institutiei publice implicate.

"Se creeaza posibilitatea corectiei capitalului social, in favoarea statului, in conditiile in care societatile realizeaza majorarea la o valoare determinata incorect. Aceasta situatie s-a creat in special la societatile la care statul nu mai este actionar, nu este informat cu privire la emiterea de certificate si cu privire la majorarea capitalului social. Pentru societatile identificate ca nu au majorat capitalul social, in favoarea statului, cu valoarea terenurilor pentru care au obtinut certificate de proprietate se vor lua masuri de majorare corecta, iar actiunile dobandite de stat vor intra in procesul de privatizare, rezultand noi venituri la bugetul de stat", arata Guvernul.

De asemenea, pentru societatile comerciale aflate in procedura de reorganizare judiciara si carora le-a fost eliberat certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, dar nu au inregistrat majorarea capitalului social cu valoarea acestui teren, administratorul judiciar va fi obligat sa solicite, inainte de confirmarea planului de reorganizare, inregistrarea majorarii capitalului social cu valoarea terenului, la oficiul registrului comertului. Capitalul social va fi astfel majorat de drept cu valoarea terenului, care va fi considerat aport in natura al statului si in schimbul caruia vor fi emise actiuni/parti sociale suplimentare, fara adaugarea unei prime de emisiune, ce vor reveni de drept institutiilor publice implicate. Valoarea va fi stabilita si in acest caz prin raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, costurile de evaluare trebuind sa fie suportate de catre societatea comerciala in cauza.

Pentru societatile comerciale aflate in stare de faliment si carora le-a fost eliberat certificatul de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului, dar nu au inregistrat majorarea capitalului social cu valoarea terenului, administratorul judiciar/lichidatorul judiciar va fi obligat ca in tabelul cu creante sa includa statul, cu valoarea terenului, in categoria creditorilor garantati. Valoarea terenului va fi stabilita tot prin raport de evaluare intocmit de un evaluator autorizat, iar costurile de evaluare trebuie sa fie suportate tot de catre societatea comerciala.

Guvernul se asteapta ca obligatia de reevaluare a terenurilor sa genereze venituri suplimentare la bugetul de stat, din dividende si din valorificarea actiunilor emise, precum si venituri rezultate din recuperarea valorii creantelor inscrise la masa credala, reprezentand contravaloarea terenurilor, in situatia in care societatile comerciale sunt supuse procedurii falimentului sau reorganizarii judiciare.

Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Sute de locuri de muncă oferite românilor de angajatorii europeni. Țările cu cele mai multe joburi disponibile
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată sau nedeterminată, informează vineri, 26 aprilie, Agenţia Municipală...
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
#reevaluare terenuri companii, #bani buget Romania, #capital social companie , #Capital