Industria de evenimente a generat 70-80% din veniturile hotelierilor din Bucuresti

Luni, 08 Iulie 2013, ora 15:55
1801 citiri
Industria de evenimente a generat 70-80% din veniturile hotelierilor din Bucuresti

Industria de evenimente - MICE (Meetings, incentives, conferences, and exhibitions) a generat 70-80% din veniturile hotelierilor din Capitala, a declarat, luni, Radu Cimponeriu, expert MICE, intr-o conferinta dedicata pietei de profil.

"Romania nu este, inca, perceputa ca o destinatie pentru turismul de evenimente. Este o oportunitate careia ar trebui sa-i alocam mai multe resurse. In 2012, la nivel european, un participant a cheltuit, in medie, 1.620 de euro pentru un eveniment, ceea ce inseamna circa 437 euro/zi/delegat. Asta in timp ce turistul care vine intr-o simpla excursie cheltuie, in medie, 150 euro/zi.

Desigur, in Romania, conform datelor pe care le avem, un participant la un eveniment cheltuie mai putin, circa 250 euro/zi. Cel mai bun exemplu pentru a intelege importanta industriei de evenimente este Marea Britanie, care a reusit sa adune la buget, in 2011, 40 de miliarde de lire sterline. In Germania, tot in 2011, aceasta industrie a generat venituri de circa 65 miliarde euro. Exista comunitati locale care traiesc aproape exclusiv din beneficiile industriei MICE", a spus Radu Cimponeriu.

Turismul de evenimente este cel care asigura legatura intre lumea corporatista si a organizatiilor (unde exista multi bani) cu lumea de travel (touroperatori, DMC, hoteluri). La targurile internationale de MICE, precum IMEX si EIBTM vin multe corporatii din diverse domenii care cauta firme de turism cu care sa coopereze, destinatii unde sa isi organizeze evenimentele, Convention Bureau-ri partenere.

"Industria de evenimente este un business foarte important dar, din pacate, Romaniei ii lipsesc cateva date importante pentru a fi prezenta cu adevarat pe aceasta piata. Avem nevoie, in primul rand, de un centru mare de conferinte, un gen de sala polivalenta, de 3.000-4.000 de locuri numai pentru evenimentele in plen, sala dublata de alte 12-14 sali pentru evenimentele pe sectiuni. O astfel de investitie nu se poate realiza decat printr-un parteneriat public-privat, eventual cu fonduri europene, dar in mod cert dupa o analiza a pietei pentru a avea un amplasament adecvat", a mai precizat Radu Cimponeriu.

Romania are, din punct de vedere al infrastructurii hoteliere, sanse de a genera venituri importante din industria de evenimente, numarul hotelurilor de 4 si 5 stele fiind cu mult mai mare decat al celor de 2 si 3 stele.

"Romania este deja o destinatie pentru turismul de afaceri. Cu toate acestea, Vilnius-ul are, de exemplu, mai multe evenimente decat Bucurestiul. Capitala Romaniei nu este la locul pe care l-ar merita. De altfel, Romania este pe locul 26 din 35 de tari europene in ceea ce priveste organizarea de evenimente internationale, in timp ce Serbia este pe locul 24. De asemenea, Bucurestiul ocupa doar pozitia 51 din 178 de orase europene organizatoare de evenimente", a spus Jamil Benabdallah, reprezentantul Asociatiei Profesionistilor din Industria de Evenimente din Romania.

Sibiu, Cluj, Timisoara, Arad, Iasi sunt alte cateva orase desemnate de reprezentantii MICE ca avand potential de a deveni destinatii pentru industria de evenimente.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#organizare evenimente Romania, #venituri hoteluri Bucuresti, #turism evenimente Romania, #turism business Bucuresti , #Capital