Inovarea, factor de succes pentru competitivitate

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 13:40
3534 citiri
Inovarea, factor de succes pentru competitivitate

Modelele actuale de dezvoltare ale celor mai avansate economii mondiale demonstreaza faptul ca performantele superioare de productivitate si competitivitate nu pot merge decat mana in mana cu gradul inalt de inovare si sofisticare a afacerilor, sustinute de eficienta unui capital uman sanatos si bine instruit.

Competitivitatea pe piata globala nu se poate obtine fara exigenta si standarde de calitate foarte ridicate in firmele individuale, dar nici in afara unor ecosisteme de business deschise la inovare si cooperare in cadrul retelelor specializate pentru afaceri, capabile sa atraga resursele materiale necesare si capitalul uman performant prin inalta calificare.

Care sunt factorii determinanti ai competitivitatii si ce relatii exista intre acestia?

In lucrarea Inovarea si antreprenoriatul piloni ai competitivitatii, publicata recent de Fundatia Post-Privatizare, analiza competitivitatii se axeaza pe doi factori determinanti - inovarea si antreprenoriatul - considerati a fi fundamentali pentru succesul competitiv si prosperitatea socio-economica. In afara de acestia, alti zece indicatori sunt consacrati in evaluarea competitivitatii pentru contributia lor ca adevarati piloni la sustinerea competitivitatii (Indexul Competitivitatii Globale). Ei tind sa se stimuleze unul pe celalalt, iar punctele slabe existente intr-un domeniu au, de cele mai multe ori, un impact negativ asupra celorlalte. Asa cum nu se poate obtine o capacitate de inovare consistenta in absenta unei forte de munca sanatoase si bine instruite, nu se pot dezvolta si adopta noi tehnologii fara finantarea adecvata a cercetarii, in absenta practicilor de business sofisticate, capabile sa conduca la o mai mare eficienta in productia de bunuri si servicii.

Modelul Elvetiei, tara cea mai competitiva la nivel mondial, potrivit ultimului Raport al Competitivitatii Globale (2013), ilustreaza convingator cum poate fi mentinut nivelul inalt de competitivitate economica, gradul ridicat de prosperitate sociala si calitatea vietii concomitent cu asigurarea unei bune protectii a mediului. Elvetia isi bazeaza performantele exceptionale de competitivitate, pe un sistem de factori strans intercorelati, care evidentiaza o inovare de excelenta si resurse umane inalt calificate ce se manifesta intr-un sector de afaceri sofisticat. Piata muncii, sistemul de educatie si buna guvernare asigura un mediu colaborativ si competitiv, favorizat de stransa colaborare dintre mediul universitar, cercetare si firme, care isi dovedeste atractivitatea continua pentru cei mai buni specialisti.

In schimb, exemplul Romaniei este relevant pentru a demonstra ca performantele de competitivitate nu pot fi obtinute in absenta unui mediu colaborativ si stimulativ pentru initiativele antreprenoriale inovatoare, in masura sa dinamizeze transferul tehnologic si comercializarea rezultatelor cercetarii in sectorul privat, in absenta resurselor financiare si a resurselor umane bine instruite.

Romania ocupa un loc modest pe harta competitivitatii globale si persista in accentuarea discrepantelor fata de majoritatea tarilor UE in ceea ce priveste nivelul general de inovare. Desi a inregistrat o ameliorare fragila in ultimul an, tara noastra se afla pe pozitia 76 (din 148) in clasamentul mondial, potrivit Raportului competitivitatii globale din 2013, in urma majoritatii statelor europene. Rapoarte de evaluare ale Comisiei Europene mentioneaza, de asemenea, "competitivitatea scazuta ca principala provocare pentru Romania", in timp ce "intensitatea cercetarii si alti indicatori privind inovarea din mediul privat" evolueaza sub o rata anuala negativa. Nivelul antreprenoriatului este deficitar, iar antreprenoriatul bazat pe inovare sufera in mod deosebit. "Rata de inovare din firme este redusa, ca si investitia privata in Cercetare - Dezvoltare" (BERD). Cu aceste rezultate negative, Romania se clasifica pentru al treilea an consecutiv in ultima grupa, a inovatorilor modesti, din Uniunea Europeana, reusind sa depaseasca numai performantele Letoniei si Bulgariei, asa cum releva ultima publicatie statistica Innovation Union Scoreboard 2014.

O scurta trecere in revista a aceluiasi tablou de bord evidentiaza drept fruntasi ai inovarii din UE-28 pe Suedia, Danemarca, Germania si Finlanda care se pozitioneaza pe primele locuri.

Rolul inovarii pentru cresterea competitivitatii in intreprinderi

La baza competitivitatii generale sta un intreg ecosistem de inovare in care excelenta si spiritul antreprenorial mobilizeaza o serie de actori si resurse, care prin colaborare si transfer intre cercetare si sectorul productiv, asigura competitivitatea companiilor pe o piata tot mai intens concurentiala. Retelele de inovare sunt un factor care faciliteaza aparitia de noi produse si servicii ajutand companiile sa livreze valoarea sub forme complet noi si diversificate catre clientii lor.

Investitia in cercetare si inovare proprie la nivelul agentilor economici este justificata de nevoia de a rezolva problemele specifice de dezvoltare pentru a ramane un jucator sanatos economic si de a crea noi locuri de munca. Inovarea si creativitatea antreprenoriala nu reprezinta un scop in sine, ele sunt mijloacele prin care se obtine competitivitatea pe piata sau capacitatea de expansiune la nivel international.

Din ultimele date comunicate de INS, rezulta ca, in general, inovatia in intreprinderile din industria si serviciile din Romania a inregistrat un declin in perioada 2010-2012, comparativ cu perioada 2008-2010.

Intreprinderile mici si mijlocii de doua ori mai putin inovatoare decat intreprinderile mari. Situatia este mai dramatica la nivelul IMM-urilor, unde numai doua din zece firme au reusit sa implementeze un produs, un proces, o metoda de organizare sau o metoda de marketing noi sau imbunatatite semnificativ, fata de patru din zece intreprinderi mari. Din randul intreprinderilor mici si mijlocii numai 19,8% au fost inovatoare, in timp ce 40,1% din numarul intreprinderilor mari au fost inovatoare, in perioada 2010-2012. Dar chiar si acestea au inregistrat o scadere cu 16,3 puncte procentuale, in 2010-2012. Aceeasi tendinta de scadere s-a manifestat si in randul intreprinderilor mici si mijlocii inovatoare care au inregistrat o scadere cu 9,9 puncte procentuale.

Slaba cooperare in intreprinderile inovatoare romanesti in materie de inovare contribuie la rezultatele slabe. Astfel, numai 7,4 % din numarul intreprinderilor inovatoare au cooperat in vederea realizarii de produse sau procese noi sau imbunatatite semnificativ. Cooperarea este ceva mai activa in randul intreprinderilor inovatoare din sectorul industriei, unde s-a inregistrat o pondere de 9,1%, spre deosebire de sectorul serviciilor unde ponderea a fost de numai 5,1%.

Din evaluarile institutionale se desprinde existenta unei stari nesatisfacatoare a sistemului national de cercetare-inovare, precum si a inovarii la nivelul firmelor, factori care limiteaza performantele de competitivitate ale economiei romanesti. Este ingrijoratoare tendinta de conservare a acestei stari, prin inertia organizationala din mediul de cercetare si cel de afaceri, inclusiv prin subfinantarea resurselor publice si private din sistemul romanesc.

O sansa pentru redresarea acestei situatii la orizontul anului 2020 se prefigureaza prin lansarea noii Strategii pentru Cercetare Dezvoltare Inovare care isi asuma viziunea pentru "o Romanie competitiva la nivel regional si global prin inovare alimentata de cercetare-dezvoltare, generand bunastare pentru cetateni" si obiectivul principal de crestere a competitivitatii economiei romanesti prin sustinerea performantei actorilor economici pe lanturile globale de valoare.

Articol semnat de Ileana Modreanu, Consultant in Management, Fundatia Post-Privatizare.

Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Aparate de îngrijire personală utile pentru domni: iată ce să nu îți lipsească
Îngrijirea personală este un subiect ce ar trebui să privească orice persoană. De multe ori, este asociată doar cu doamnele și domnișoarele, însă și bărbații au la fel de mare nevoie...
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
3 provocări pentru cultivatorii de triticale și cum le faci față cu ajutorul tehnologiilor moderne, în noul sezon
Obținerea unei culturi sustenabile, cu randament ridicat, este un proces provocator din cauza diverșilor factori care pot influența triticalele: condițiile meteo și de sol, dezvoltarea...