Ionescu, ANEIR: Tinta sistemului bancar ar trebui sa fie pe cei 20.000 de exportatori romani

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 16:06
1837 citiri
Ionescu, ANEIR: Tinta sistemului bancar ar trebui sa fie pe cei 20.000 de exportatori romani
Foto: Money.ro

Bancile comerciale ar trebui sa aiba ca tinta finantarea antreprenorilor romani care produc pentru export, adica aproximativ 20.000 de firme, care realizeaza doar 16,75% din exporturile romanesti, pentru ca restul de 83,25% din exporturi sunt realizate de firme cu capital strain, care nu se imprumuta din Romania, a declarat joi secretarul general al Asociatiei Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR), in cadrul Forumului Bancar Roman.

"Daca ne uitam in structura exporturilor, 83,25% din exporturile romanesti sunt realizate de firme cu capital strain. Am facut un sondaj in randul primilor 100 de exportatori romani, cei mai mari care realizeaza jumatate din exportul tarii, niciunul nu a luat un leu sau un euro din sistemul bancar din Romania. Daca ar exista doar multinationalele in Romania, atunci bancile din tara noastra ar trebui sa isi inchida portile. Pentru ca niciodata o multinationala nu o sa accepte sa ia un credit la dobanda din Romania, mult mai mare decat in tara in care isi are sediul. Ca atare, interesul bancherilor, ca si al nostru, al exportatorilor, este sa ajutam acest sector, inca autohton, de oameni care au aparut dupa 1989. Aici este tinta sistemului bancar. Cei 16,7%% care inseamna aproape 20.000 de firme care trebuie sprijinite", a subliniat Mihai Ionescu.

El a precizat ca exportatorii sunt nemultumiti de anumite banci, care, suparate fiind pe insuccesele pe care le-au avut din cauza "nesabuintei lor de a da credite cu buletinul", pun conditii imposibil de respectat clientilor de buna calitate.

"Banca nu se uita in planul de afaceri al firmei, nu se uita daca are comenzi. Te cutremuri cand vezi ca o firma este inundata de comenzi, dar i se inchide usa in nas. Noi in fiecare an ducem exportatorii la aproape 100 de manifestari internationale, vin de acolo cu comenzi ferme, merg la banci cu ele, dar foarte multe banci nu se uita la contracte sau comenzi, se uita doar la ce au in ograda, la garantii", a subliniat reprezentantul ANEIR.

La acest capitol, al garantiilor, Mihai Ionescu a amintit si problemele cu care se confrunta firmele in obtinerea unor garantii suplimentare de la Fondurile de Garantare.

"In ultima perioada, din cauza avalansei de cereri din partea firmelor catre aceste fonduri, in special catre Fondul pentru IMM-uri, garantia oferita, care era de 80% din valoarea creditului, a scazut la 50%. Este, deci, o nevoie stringenta de capitalizare masiva a Fondului de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri", a mai spus Ionescu.

Ionescu: Cursul de schimb a ajuns la un nivel de stabilitate

El a vorbit si despre evolutia cursului de schimb care, in opinia sa, a ajuns la un nivel de stabilitate necesar exportatorilor.

"Dupa o perioada de confruntari pentru a intelege mecanismele din export am reusit sa avem un curs relativ stabil, iar stabilitatea este elementul cel mai important pentru un exportator sau un importator. Daca cumperi materia prima la 5 lei pe euro si vinzi produsul finit, peste o jumatate de an sau un an, la 4 lei pe euro, asta inseamna faliment. Pentru ca niciun exportator nu are rata de profit mai mare de 5%", a mai spus Mihai Ionescu.

Referitor adoptarea monedei unice europene de catre Romania, reprezentantul ANEIR sustine s-a realizat un studiu din care reiese ca acest aspect va aduce un plus de exporturi de 9% in zona europeana, pentru ca exportatorii scapa de stresul cursului de schimb.

"Un exportator, dimineata, cand isi face agenda sa vada ce contracte mai semneaza, se uita in primul rand la cursul de schimb si, bineinteles, la ce mai fac guvernantii nostri, cum se distreaza cu noi: mai introduc o taxa peste noapte.... Sunt lucruri care dovedesc ca, in multe cazuri, guvernantii dau dovada de diletantism si asta se vede in bilantul firmelor, pentru ca insolventele nu sunt generate doar de managementul defectuos al firmelor respective, ci, in buna parte, si de modul in care inteleg guvernantii sa asigure un climat stabil si normal mediului de afaceri", a adaugat Ionescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#anei exporturi, #curs exporturi, #ionescu aneir , #Capital