OCDE solicita teste de stres mai transparente in sectorul bancar

Luni, 21 Septembrie 2009, ora 16:41
1494 citiri
OCDE solicita teste de stres mai transparente in sectorul bancar

Guvernele europene trebuie sa deruleze teste de stres riguroase si transparente in sectorul bancar deoarece bancile din Uniunea Europeana ar putea avea noi probleme din cauza deprecierii activelor si a capitalului insuficient, a anuntat, luni, OCDE, potrivit Wall Street Journal.

Un comitet european de supraveghere a sistemului bancar a inceput o serie de teste in mai, insa aceste teste nu vor identifica necesarul de capital al bancilor si nici nu vor fi facute publice rezultatele, a anuntat Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) intr-o analiza de ansamblu a economiei Uniunii Europene.

Prin comparatie, o runda similara de teste din Statele Unite a aratat primavara trecuta ca 19 dintre cele mai mari banci ale tarii aveau nevoie de un capital suplimentar de 75 miliarde dolari.

"In multe tari din UE persista incertitudinile legate de amploarea problemelor de depreciere a activelor cu care se confrunta bancile si exista in continuare temeri ca bancile ar putea sa nu dispuna de capital suficient pentru a face fata unei viitoare deteriorari a economiei", arata raportul OCDE.

Raportul OCDE a oferit o imagine mai sumbra decat analizele realizate recent de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE). BCE si Comisia au mentionat o serie de semnale potrivit carora recesiunea pare sa se apropie de final in Europa, dar nu au facut precizari cu privire la ingrijorarile persistente legate de sistemul financiar din regiune.

"Incapacitatea de a rezolva in mod adecvat problemele contabile ale bancilor ar putea afecta atat functionarea sistemului financiar, cat si cresterea economica pe ansamblu, pentru o perioada", a mai anuntat OCDE.

Separat, banca centrala a Germaniei a avertizat luni ca exista riscuri ca, in primele luni de redresare, cererea de credite sa depaseasca oferta bancilor. Acest scenariu, desi nu este cel mai probabil, ar ingreuna revenirea celei mai mari economii din Europa, a adaugat Bundesbank.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#bancar, #banci, #capital, #cele, #mai, #mari, #ocde, #sector, #suplimentar , #Capital